Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων

Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Νόμου 3170 / 2003, υπενθυμίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η Αστυνομία.
Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες
-Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών.
-Προκειμένου για πολυκατοικίες επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος.
-Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κλπ.).
-Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α’) και οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων
Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
α) Να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του.
β) Να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του.
γ) Να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του.
δ) Να μην τον εγκαταλείπει.
ε) Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό.
στ) Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
Παράλληλα ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο του σε ανθρώπους ή ζώα.
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς
Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των περιπτώσεων β, γ, δ και στ της προηγούμενης παραγράφου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1876222


____________________________


Δυστυχώς δεν γράφει κάτι για τις ακαθαρσίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: