Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Έτσι θα γίνει η περαίωση!

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η περαίωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να ξεκαθαρίσουν μέχρι το 2009 όλες τις υποθέσεις του παρελθόντος, προκειμένου να αποκτήσουν στο εξής μια νέα και υγιή σχέση με το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο τα κίνητρα στα οποία φαίνεται να έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελεί είναι η δημιουργία βάσης καθαρού Μητρώου αφού όσοι αποδεχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να καταστρέψουν τα βιβλία και τα στοιχεία τους και να μην παραμένουν όμηροι της εφορίας. Ειδικότερα, η ρύθμιση θα προβλέπει

- Την άμεση παραγραφή των χρήσεων 2000-2004 με καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων και των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων που αφορούν στις συγκεκριμένες χρήσεις. Το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο των χρήσεων 2000-2004 παραγράφεται κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση πριν την ημερομηνία αυτή, η παραγραφή θα γίνει άμεσα, ενώ για όσους δεν υπαχθούν η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, προκειμένου να ελεγχθούν πλέον με τακτικό φορολογικό έλεγχο.

- Το δικαίωμα καταστροφής των φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις της περιόδου 2005-2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

- Εξαιρούνται από την ρύθμιση όσοι έχουν περαιώσει τις χρήσεις 2000-2006 και όσοι ακολουθούν την αυτοπεραίωση.

- Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) θα γίνεται αυτόματα με απλό μαθηματικό τύπο και η εξόφληση θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε μηνιαίες δόσεις.

- Η ΓΓΠΣ θα αναλάβει τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων, την έκδοση και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Στην όλη διαδικασία εξετάζεται να συμμετάσχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία.

- Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα αντιμετωπίσουν τον τακτικό έλεγχο της εφορίας.

reporter

_________________________

H δική μου λογική λέει τα εξής, ας τα έχουν υπόψη τους όσοι έχουν επιχειρήσεις:

Είναι γνωστό εδώ αρκετό καιρό ότι θα έχουμε "προσπάθεια" μείωσης της φοροδιαφυγής, ή, κοινώς, τα ταμεία θέλουν λεφτά.

Για όποιον θυμάται ανάλογα πράγματα έγιναν και εν όψει ΟΝΕ, μιλάμε για 1997-1998.

Στο σήμερα πάμε, όπου υπάρχει πίεση χρόνου (31/12/2010) και από την άλλη το σημαντικότερο, το υπουργείο δεν εμπιστεύεται τους ελεγκτές του, οπότε οι "ομάδες" που προσπαθεί να συγκροτήσει το υπουργείο έχουν αρκετές εβδομάδες για να φτιαχτούν.

Η διαφορά σε σχέση με πριν 10 χρόνια είναι ότι σήμερα ο Διομήδης Σπινέλλης της ΓΓΠΣ θα πάρει πάνω του το μεγαλύτερο μερίδιο των ελέγχων, αυτός και η υπηρεσία του θα κατευθύνουν τους ελεγκτές ώστε να υπάρχουν λιγότερα παρατράγουδα.

Πάμε στο πως θα το κάνουν τους ελέγχους σε όσους δεν μπουν στις ρυθμίσεις - με στόχο αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν να αποφύγουν τις περαιώσεις:

Μέσω ΓΓΠΣ θα εκτυπώνονται λίστες όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλων εκκρεμων φορολογικών υποθέσεων. Οι ελεγκτές θα πηγαίνουν με εντολές προσωρινού ελέγχου με αρχικό σκοπό να "γεφυρώσουν" το χάσμα επιχειρηματία-ταμείου εφορίας, να τους βάλουν σε ρύθμιση. Το κακό όμως θα είναι ότι όσες διαφορές κι αν βγουν από τους προσωρινούς ελέγχους μάλλον ΔΕΝ θα είναι οι τελικές καθώς σε μεταγενέστερο χρόνο, ακόμα και αν έχουν πληρωθεί διαφορές προσωρινού ελέγχου (και φακελλάκι να έχει πέσει..!!), θα βγουν εντολές τακτικού ελέγχου, από όπου θα περάσουν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι.

Απλά το υπουργείο χρειάζεται χρόνο για να βρει "αξιόπιστους" ελεγκτές ενώ υπαρχει και η πίεση χρόνου για άμεσα έσοδα. Και νομίζω ότι η παραπάνω διαδικασία (στο περίπου έτσι; μην νομίζετε ότι τα ξέρω όλα ή ότι δουλέυω στην εφορία..) θα τρέξει τους αμέσως επόμενους μήνες και όσοι επιζήσουν...

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Αυτόματα, λέει, θα γίνει. Ό,τι μαζέψουμε, κοινώς.

geokalp είπε...

καλημέρα

αυτόματα μέσω ΓΓΠΣ
αλλά εάν δεν "πατήσει μπότα" δεν γίνεται τίποτα...
και αυτό προσπαθώ να περιγράψω στο σχόλιο