Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή θα ισχύσει η εγγύηση του 25% στα στεγαστικά δάνεια

Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να ισχύσει η ρύθμιση για την εγγύηση του 25% στα στεγαστικά δάνεια από το Δημόσιο.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου δήλωσε την Τρίτη ότι το μέτρο ισχύει από την ημέρα που ανακοινώθηκε και ότι απομένουν κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» που συζητώνται με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη συνιστούν στους δανειολήπτες να... κάνουν υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Γι' αυτά τα μέτρα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και μετά να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Μέχρι τότε, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση στην τράπεζα για τη χορήγηση του 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και να περιμένουν μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση από τη Βουλή.
Για να πάρουν το 100% πρέπει να δηλώσουν την αγοραία αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν και υψηλότερο φόρο μεταβίβασης.
Πάντως, στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου.
Κατ' αρχάς, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι λίγοι αγοραστές θα θέλουν να δηλώσουν την αγοραία αξία, λόγω του υψηλότερου φόρου.
Δεύτερον, οι τράπεζες θα μπορούν να διαμορφώνουν τις εμπορικές αξίες με τέτοιο τρόπο (υποτιμητικό) ώστε να περιορίζουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν με τη τη χορήγηση κάθε δανείου.
Με αυτόν τρόπο θα χορηγούν και πάλι μικρότερο ποσό απ' αυτό που χρειάζεται ο υποψήφιος αγοραστής, με αποτέλεσμα αυτός να καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να χρησιμοποιήσει δικά του μετρητά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: