Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Νέα τεκμήρια διαβίωσης από το 2009 για κύρια κατοικία, εξοχικά και Ι.Χ.

Τον Ιούνιο οι ανακοινώσεις – Στόχος ο περιορισμός της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες
Προκοπης Xατζηνικολαου
Από μηδενική βάση σχεδιάζονται τα νέα τεκμήρια διαβίωσης που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2009, τα οποία θα φορολογηθούν το επόμενος έτος. Στόχος, κυρίως, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο εντοπισμός των πραγματικών εισοδημάτων περίπου 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών.
Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης είχε αποφασίσει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ ήταν η μεγάλη φοροδιαφυγή που είχε εντοπιστεί στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εισοδήματά τους μάλιστα παραμένουν καθηλωμένα τα τελευταία τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών, όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.200 ευρώ, οι τραγουδιστές 11.340 ευρώ, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων 8.150 ευρώ, οι υδραυλικοί 8.140 ευρώ και οι ελαιοχρωματιστές 7.700 ευρώ τον χρόνο.
Πλέον, με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα νέο σύστημα που θα αναγκάσει τους επιτηδευματίες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες κ. λπ. θα ανακοινωθεί στα τέλη του Ιουνίου και θα εφαρμοστεί στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:
1. Οσον αφορά τα αυτοκίνητα, το τεκμήριο θα ενεργοποιείται πάνω από τα 2.000 κ. εκ. Τα τεκμαρτά ποσά θα είναι χαμηλά, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά του αυτοκινήτου (ανάλογα με τα κυβικά ισχύουν και αντίστοιχα ποσά τεκμηρίου).
2. Για τις εξοχικές κατοκίες και γενικότερα τις δευτερεύουσες κατοικίες των οποίων οι επιφάνειες υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθούν τεκμαρτά ποσά «ετησίου ελαχίστου κόστους χρήσης και συντήρησης» για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων. Τα ποσά αυτά θα κλιμακώνονται ανά 50 τ. μ. κατοικίας. Δηλαδή, θα καθιερωθούν συγκεκριμένα ποσά για κατοικίες: έως 50 τ. μ., από 51 έως 100 τ. μ., από 101 έως 150 τ. μ., από 150 έως 200 τ. μ. κ. ο. κ. Ο υπολογισμός των ποσών αυτών θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, θέρμανση και συντήρηση μιας μέσης κατοικίας. Το «ετήσιο ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης» θα προκύψει δηλαδή ως άθροισμα των επιμέρους αυτών ποσών.
3. Για την κύρια κατοικία, το όριο απαλλαγής των 200 τ. μ. είναι πιθανό να μειωθεί στα 150 τ. μ. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος κατέχει κατοικία μεγαλύτερη από το αφορολόγητο όριο, θα προσδιορίζεται το «ελάχιστο ετήσιο κόστος χρήσης και συντήρησης», για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας.
5. Για τα σκάφη αναψυχής το τεκμήριο να ενεργοποιείται για όσα έχουν μήκος πάνω από 7 μέτρα.
6. Την επαναφορά της δαπάνης για αποδοχές οικιακών βοηθών, κηπουρών, οδηγών και άλλων έμμισθων που αποτελούν βοηθητικό προσωπικό.
Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα που θα προκύπτουν με τεκμαρτό τρόπο εφόσον είναι υψηλότερα από τα δηλούμενα θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: