Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Μάχη δικηγόρων-λογιστών για το κτηματολόγιο, νικητές οι λογιστές

Νικητές βγήκαν οι λογιστές και οι μηχανικοί, στη δικαστική μάχη για τη σύνταξη των δηλώσεων κτηματολογίου. Η συντεχνιακή λογική των δικηγόρων απορρίφθηκε από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Εκδικάστηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης και στρέφονταν σε βάρος φοροτεχνικών και μηχανικών, οι οποίοι έχουν διαφημίσει ότι παρέχουν συγκεκριμένες εργασίες για τη σύνταξη των δηλώσεων του Κτηματολογίου.

Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η ενασχόληση άλλων επαγγελμάτων αποτελεί αντιποίηση αρχής και τιμωρείται βάσει του Κώδικα Δικηγόρων. Ζητήθηκε μάλιστα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα απαγόρευσης σε βάρος των υπολοίπων επαγγελμάτων.

Στις αποφάσεις όμως του Ειρηνοδικείου ανατράπηκε ο ισχυρισμός των δικηγόρων και οι δικαστές απεφάνθησαν ότι, από το νόμο για τη σύνταξη του Κτηματολογίου και τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις δεν αποκλείονται τα υπόλοιπα επαγγέλματα, όπως υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους οι δικηγόροι.

“Δεν προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου ότι η συμπλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί αποκλειστικό έργο των δικηγόρων και συνεπώς η επιμέλεια υποθέσεων συμπλήρωσης αυτών δεν συνιστά την αξιόποινη πράξη της αντιποίησης δικηγορικού έργου”, αναφέρεται στην απόφαση 5287 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε την περασμένη 13/8/2008.
http://taxalia.blogspot.com/2008/08/blog-post_8688.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: