Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Περίθαλψη με ηλεκτρονική κάρτα σε Έλληνες και πολίτες 11 χωρών της ΕΕ

Μια ηλεκτρονική κάρτα θα προσφέρει περίθαλψη στους πολίτες της Ελλάδας και έντεκα κρατών της ΕΕ. Η κάρτα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός τριετίας, θα περιέχει περίληψη του ιατρικού ιστορικού και συνοπτική καταγραφή των συνιστωμένων φαρμακευτικών αγωγών του ασθενή.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος της Παρασκευής, το όλο θέμα βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, καθώς η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου έχει δρομολογηθεί για τα μέσα του ερχόμενου μήνα.
Το πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας μέσω της «έξυπνης και ανοιχτής» χρήσης του Διαδικτύου, όπως ονομάζεται (SΟS, από τα αρχικά των λέξεων smart open services), απευθύνεται σε όσους τουρίστες επιλέξουν ως προορισμό μία από τις δώδεκα χώρες ή σε εκείνους που, λόγω διάφορων επαγγελματικών υποχρεώσεων, διαβιούν ή εργάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε χώρα ή χώρες διαφορετικές από αυτή της καταγωγής τους.
Μέχρι στιγμής οι χώρες που συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Βρετανία.
Για παράδειγμα, όταν ένας Έλληνας ταξιδεύει στην Ιταλία ή στη Γερμανία και αντιμετωπίζει μια αιφνίδια περιπέτεια με την υγεία του θα μπορεί να καταφεύγει σε γιατρό της χώρας αυτής, ο οποίος, εφόσον έχει την κατάλληλη ηλεκτρονική οργάνωση στο ιατρείο του και κατόπιν της συναίνεσης του ασθενούς ή πάσχοντος, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη τράπεζα δεδομένων.
Μέσα στον οικείο δικτυακό τόπο ο γιατρός θα ενημερώνεται για το ιστορικό της υγείας του και παράλληλα θα μπορεί να το εμπλουτίζει ή να το αναθεωρεί σύμφωνα με την εκάστοτε εξέλιξη.
Αντίστοιχη δυνατότητα θα υπάρχει και για τα φάρμακα, τις συνιστώμενες εξετάσεις και εν γένει την αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής.
Θέματα που ακόμα δεν έχουν ρυθμιστεί είναι το ζήτημα της γλώσσας και η διαφορετική νομική προσέγγιση στο θέμα του ιατρικού απορρήτου στις χώρες που συμμετέχουν.
Newsroom ΔΟΛ

Πρόκειται πάντως για πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: