Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

"Τσουχτερή" η αυτοπεραίωση από το 2009

Περισσότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν από το επόμενο έτος εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες, λόγω της αύξησης των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους (ΜΣΚΚ) στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2009.
Σημειώνεται, ότι οι Μ.Σ.Κ.Κ. είναι οι συντελεστές εκείνοι οι οποίοι εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των μικρομεσαίων επαγγελματιών, κατά τη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης.
Επίσης, οι ως άνω συντελεστές χρησιμοποιούνται και για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των επιχειρήσεων εκείνων οι οποίες είτε δεν τηρούν βιβλία είτε τηρούν βιβλία Α’ κατηγορίας.
Ειδικότερα, με απόφαση την οποία υπέγραψε προσφάτως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προβλέπεται η σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση και συμπλήρωση των πινάκων των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Στην 21μελή επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν 13 υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και 8 εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, δόθηκε προθεσμία δύο μηνών εντός της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την υποβολή προτάσεων για:
1. Την αναμόρφωση και συμπλήρωση των υφιστάμενων πινάκων με νέα επαγγέλματα και
2.Την τροποποίηση των ήδη καθορισθέντων Μ.Σ.Κ.Κ. επαγγελμάτων, για τα οποία έχουν μεταβληθεί οι οικονομικές συνθήκες εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να χρησιμοποιήσει τις προτάσεις της επιτροπής προκειμένου να αυξήσει από το 2009 τους Μ.Σ.Κ.Κ. για εκατοντάδες κατηγορίες εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κάτι που θα επιφέρει αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες με εμπορική δραστηριότητα ή δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών και δηλούμενα ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι οποίοι επιλέγουν κάθε χρόνο τη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης για να απαλλαγούν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Η διαδικασία αυτή προβλέπει:
Πρώτον, προσδιορισμό των φορολογητέων καθαρών κερδών με δύο τρόπους:
* μέσω λογιστικού προσδιορισμού (αφαίρεση δαπανών από ακαθάριστα έσοδα) και
* μέσω εξωλογιστικού προσδιορισμού, (ήτοι με πολλαπλασιασμό των ακαθαρίστων εσόδων επί τον συντελεστή κέρδους).
Δεύτερον, σύγκριση των δύο ποσών καθαρού κέρδους που προκύπτουν με τις δύο παραπάνω μεθόδους και επιβολή φόρου εισοδήματος στο μεγαλύτερο εκ των δύο.
Με βάση τα παραπάνω, η αύξηση των Μ.Σ.Κ.Κ. θα υποχρεώσει από το 2009 τις επιχειρήσεις που υπάγονται στην διαδικασία της αυτόματης περαίωσης να δηλώνουν υψηλότερα ποσά εξωλογιστικών καθαρών κερδών και να αυξάνουν το ελάχιστο όριο του φορολογητέου εισοδήματος που απαιτείται να αποδέχονται για να περαιώνουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες χωρίς έλεγχο.
Έτσι, θα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερο φόρο για να γλιτώνουν από τον τακτικό έλεγχο. Επιπλέον φόρους όμως θα υποχρεωθούν να πληρώνουν από το 2009 και όσες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία καθώς και όσοι επιτηδευματίες τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας (πρατήρια υγρών καυσίμων, πλανόδιοι λιανοπωλητές, πωλητές αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές κ.λπ.).
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=489192&expand=1

4 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Συνήθως πάντως οι μισθωτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν την πληρώνουν...

geokalp είπε...

η αυτοπεραίωση είναι κάτι σα κεφαλικός φόρος προκειμένου να αποφύγεις τον έλεγχο των ελεγκτών
και όσοι απλά δεν θέλουν επιπλέον τραβήγματα τον επιλέγουν πληρώνοντας κάτι παραπάνω

τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα καθώς θα αλλάξει (προφανώς αυξηθεί) ο συντελεστής που χρησιμοποιείται στους τεκμαρτούς υπολογισμούς που συνεπάγονται φόρο

έτσι, μετά τον πολύ εύκολο στόχο: τους μισθωτούς, έρχεται και νέος, αυτός που προκαλεί το μεγαλύτερο θετικό/αρνητικό (παραοικονομία) της εγχώριας οικονομίας: οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι ή επιχειρηματίες με "δηλόύμενο" τζίρο έως 300,000

αυτοί είναι η μάζα που πιέζεται περισσότερο πλέον (μετά τους μισθωτούς/συνταξ.)

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η KitsosMitsos είπε...
Συνήθως πάντως οι μισθωτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν την πληρώνουν...

Αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει επιτέλους! Ο μισθωτός δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα άλλο εκτός της διαπραγμάτευσης του καθαρού μισθού του με τον εργοδότη του. Αλίμονο στον ελεύθερο επαγγελματία που ζει σε έναν κυκεώνα από βιβλία, στοιχεία, περαιώσεις, ΣΚΚ, προστίμων και ορέξεων του εκάστοτε κερατά υπουργού οικονομίας...

geokalp είπε...

nikolas

δε σε καταλαβαίνω...
ο μισθωτός δεν έχει π.χ. ταμειακή μηχανή ή τιμολόγιο για να "κόβει" κατά το δοκούν, όπως ο επιχειρηματίας...