Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένων IX

Οι τράπεζες, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, εξαιτίας της μικρής προσέλευσης των εμπόρων στις δημοπρασίες και η συνεχιζόμενη αύξηση των οχημάτων που κατάσχονται καθημερινά τις έχει οδηγήσει στο γεγονός πως πρέπει να ανοίξουν τις εκποιήσεις οχημάτων και σε ιδιώτες ώστε να τα «ξεφορτωθούν» και να περιορίσουν τις ζημιές που παρουσιάζονται από την μεγάλη απαξίωση που σημειώνουν όλα τα επιβατικά οχήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια τμήματα έχουν ήδη στελεχωθεί ενώ αναμένουν την εγκύκλιο που θα ανοίξει τις πύλες των δημοπρασιών και σε ιδιώτες καταναλωτές.
Παράλληλα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος: «Οι περισσότερες τράπεζες έχουν έτοιμους τους μηχανισμούς ώστε να προβούν σε μαζικές δημοπρατήσεις οχημάτων σε εμπόρους αλλά και σε ιδιώτες.
Ωστόσο η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο εμπορίας ΙΧ μας ανάγκασε να αναβάλουμε για μικρό χρονικό διάστημα τις εκποιήσεις οχημάτων ώστε να μπορέσουν οι αντιπρόσωποι να ορθοποδήσουν.
Επίσης το προσωρινό μέτρο μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης στην αγορά ΙΧ απαξίωσε κατά πολύ τις τιμές λιανικής των μεταχειρισμένων οχημάτων και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε να λήξει το μέτρο ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε τις τιμές διάθεσης των κατασχεμένων αυτοκινήτων σε άλλη βάση μετά τη λήξη του μέτρου.
Πάντως ο αρχικός σχεδιασμός εκποίησης των κατασχεμένων αυτοκινήτων περιλαμβάνει σίγουρα πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από εκείνα που εκποιούμε σήμερα μόνο στους εμπόρους και βέβαια αναμένουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να χάσουμε όσον το δυνατόν λιγότερα χρήματα».
Στο Διαδίκτυο
Οι εκποιήσεις οχημάτων σε ιδιώτες αναμένεται να διεξαχθούν μέσω του Διαδικτύου καθώς η μεγάλη προσέλευση των ιδιωτών δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν σε κάποιο κλειστό ή ανοικτό χώρο.
Η διαδικασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απλή και οι χρήστες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποια δημοπρασία θα πρέπει να εγγραφούν πρώτα στην ιστοσελίδα όπου θα διεξάγεται η δημοπρασία. Στην συνέχεια θα αποστέλλεται στον αιτών ο απαραίτητος κωδικός ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος σε κάποια εκποίηση οχημάτων.
Ο χρήστης που θα δώσει την υψηλότερη τιμή θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που «χτύπησε» και μάλιστα θα μπορεί να γλιτώσει όλη τη γραφειοκρατία κάνοντας χρήση του e-Banking ή κάποιας πιστωτικής κάρτας!
Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει πως κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να δει από κοντά τα οχήματα που εκποιούνται ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες αναμένεται να διαθέτουν στα site των δημοπρασιών υπηρεσία με κάμερες ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να δουν από «κοντά» κάποιο μοντέλο που δημοπρατείται.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=16295&subid=2&tag=12734&pubid=12143151

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Τι κρύβει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Η κυβέρνηση στόχευσε καλά αυτη τη φορά, ποντάροντας και στο φόβο των Ελλήνων μήπως και χάσουν μέρος από το ακίνητό τους, έστω και παράνομο. Τα έσοδα που προσδοκά από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων υπολογίζονται σε 2,3 δις ευρώ για φέτος και το 2010, με την προϋπόθεση να σπεύσει μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες.
Ωστόσο, αυτό είναι το φανερό σημείο της ρύθμισης. Το είπε ο Γ. Σουφλιάς, το είπε ο Γ. Παπαθανασίου, το λένε όλοι στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για να μειωθούν τα ελλείμματα. Ας αφήσουμε προς το παρόν το γεγονός ότι το να νομιμοποιείς παρανομίες που έγιναν επί 25 χρόνια σε βάρος του περιβάλλοντος είναι ένα απίστευτο πολιτικάντικο παιχνίδι σύγχρονων Μαυρογιαλούρων. Ας αφήσουμε επίσης και το ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν ενώ θα έπρεπε να δοθούν για έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος, πηγαίνουν στον… Πίθο των ελλειμμάτων, στις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Κι ας πάμε στο «κρυφό» σχέδιο που εξυφαίνουν στην κυβέρνηση.
Πριν από μερικές ημέρες ο Γ. Παπαθανασίου σε of the record συζήτηση έλεγε: «Μη νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά τα χρήματα για τους ημιυπαίθριους». Τώρα καταλάβαμε τι σημαίνει. Η τακτοποίηση δεν είναι νομιμοποίηση, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κατεδάφιση ενώ ο παράνομα κλειστός χώρος εντάσσεται και με τη βούλα πλέον της πολιτείας στο ακίνητο. Οποιος πάει να το δηλώσει θα το σώσει αλλά και θα το… χρυσοπληρώσει για πολλά – πολλά χρόνια.
Μόλις κάνει την τακτοποίηση θα πρέπει να αλλάξει και τα τετραγωνικά μέτρα στο συμβόλαιο, στην εφορία, στο δήμο, στη ΔΕΗ κ.λπ. Δηλαδή θα πληρώνει εσαεί χαράτσια για το ΕΤΑΚ, το ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη καθώς και για οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή. Αν θελήσει να το πουλήσει θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο, αφού είναι και περισσότερα τα τετραγωνικά. Και μη νομίζετε ότι είναι λίγα τα λεφτά. Πάνω από 1,5 εκατ. ημιυπαίθριοι βρίσκονται στην παρανομία με μέσο όρο 12-15 τετραγωνικά μέτρα ο καθένας. Φαντάζεστε το τρελό πανηγύρι της εφορίας και των δημόσιων ταμείων και πόσο επιβεβαιώνεται ο Γ. Παπαθανασίου που έβλεπε στη ρύθμιση πολλά μελλοντικά έσοδα.
http://www.antinews.gr/?p=7183

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Γενναιόδωροι

Οι κατασκευαστές είναι τόσο γαλαντόμοι που αναλαμβάνουν να πληρώσουν αυτοί το πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους των περίπου 200.000 διαμερισμάτων που είναι απούλητα. Ας δούμε πόσο γενναιόδωρη είναι η προσφορά τους: Θα πουλήσουν τα 15 τετραγωνικά του κλειστού ημιυπαίθριου με την εμπορική αξία, ας πούμε 2.000 ευρω ανά τ. μ. ή 30.000 ευρώ. Για την τακτοποίησή του θα «πληρώσουν» το 10% της αντικειμενικής αξιας του, η οποία είναι, ας πούμε, 1.500 ευρώ ανά τ. μ., δηλαδή 2.250 ευρώ. Δηλαδή αντί να βγάλουν από την αυθαιρεσία 30.000 ευρώ θα εισπράξουν 27.750 ευρώ. Ανοιχτοχέρηδες...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_05/07/2009_321087

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Παρατείνονται τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας νέων και γυναικών

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου – Ποιους αφορά και πόσο επιδοτούνται

Η υποβολή προτάσεων για τα δύο προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας γυναικών και νέων ξεκίνησε ήδη από την 15η Ιουνίου. Αν και είχε ανακοινωθεί ότι η προθεσμία υποβολής θα έληγε στις 30 Ιουνίου, τελικά και για τα δύο προγράμματα δόθηκε ημερομηνία λήξης η 14η Σεπτεμβρίου. Επειδή υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους προδημοσιευμένους οδηγούς και στους τελικούς, παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία τους.

ολόκληρο

Υπόκεινται σε φόρους οι ημιυπαίθριοι

Θα υπολογίζονται για την επιβολή ΕΤΑΚ, φόρου μεταβίβασης, δημοτικών τελών

Σε φόρους, τέλη και λοιπές εισφορές, θα υπόκεινται οι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια και τα γκαράζ που θα υπαχθούν στη «ρύθμιση Σουφλιά». Σύμφωνα με τη χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από σειρά δημοσιευμάτων, η «τακτοποίηση» θα συνεπάγεται την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, την αύξηση των φόρων κληρονομιάς και μεταβίβασης, καθώς και την αύξηση των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης κ.λπ. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των «τακτοποιημένων» ημιυπαίθριων, υπογείων και γκαράζ δεν θα κληθούν να καταβάλλουν αναδρομικά φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη ή άλλες επιβαρύνσεις για τα προηγούμενα έτη, από την ημερομηνία ανέγερσης του κτιρίου έως σήμερα. Χωρίς αυτό να έχει διευκρινιστεί διά της επίσημης οδού, το πιθανότερο είναι οι «τακτοποιημένοι» χώροι να πρέπει να υποβληθούν το 2010 με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, υποβάλλοντας εκ νέου το έντυπο Ε9 με όλες τις μεταβολές που θα έχουν επέλθει στα ακίνητα. Ταυτόχρονα οι κατοικίες που μετά την τακτοποίηση ξεπεράσουν τα 200 τ.μ. θα υπάγονται σε τεκμήριο κατοικίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_04/07/2009_320988

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ...

ΚΡΙΜΑ...

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

φθηνή βενζίνη

..
Όσες αλυσίδες διαθέτουν πρατήρια ήταν με άδειες πριν το 1997 όπου δεν υπήρχε ο περιορισμός. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος (13), Carrefour ? Μαρινόπουλος (8), ΑΒ Βασιλόπουλος (3) και Μσούτης (3). Η αμόλυβδη από τα πρατήρια αυτά πωλείται φθηνότερα κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο σε σχέση με τα υπόλοιπα βενζινάδικα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=11899184

14 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία «τακτοποίησης» των παράνομα κλεισμένων χώρων

Το 10% της αντικειμενικής αξίας του παράνομα κλεισμένου ημιυπαίθριου (ή αντίστοιχα, παράνομα κλεισμένου χώρου στάθμευσης ή υπογείου που έχει παράνομα αλλάξει χρήση) θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τους μέχρι το τέλος του έτους. Με τον τρόπο αυτόν οι ιδιοκτήτες θα εξαιρεθούν από την κατεδάφιση ή την καταβολή προστίμου ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου. Ταυτόχρονα, σε κάθε νέα οικοδομική άδεια που θα εκδίδεται από αύριο, οι ημιυπαίθριοι χώροι μειώνονται στο 15% έναντι το 20% του κτιρίου και ισοκατανέμονται ανά όροφο. Αυτά είναι τα βασικά σημεία της τροπολογίας που καταθέται σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Βουλή. Η «Κ» παρουσιάζει την τροπολογία με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.
- Ποιους χώρους αφορά η τροπολογία;
-Τους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου περιγράμματος κτιρίου (δηλαδή σε νόμιμο κτίριο), αλλά έχουν παρανόμως αλλάξει χρήση: κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε κύριους χώρους κατοικίας, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης που έχουν κλειστεί και μετατραπεί σε κατοικίες, καταστήματα κ. λπ. και άλλες ανάλογες προσθήκες. Η τροπολογία αφορά κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί έως και σήμερα, 2 Ιουλίου.
-Τι προβλέπει η τροπολογία;
-Ο πολίτης μπορεί να «τακτοποιήσει» τον αυθαίρετο χώρο καταβάλλοντας ως πρόστιμο το 10% της αντικειμενικής αξίας που έχει ο ημιυπαίθριος την ημέρα ψήφισης του νόμου. Για παράδειγμα, για έναν ημιυπαίθριο 15 τ. μ. σε μια περιοχή που έχει σήμερα αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ/τ. μ., θα πρέπει να καταβληθούν 2.250 ευρώ (15 Χ 1.500 Χ 10%). Το ποσό της εισφοράς υπολογίζεται από την οικεία πολεοδομία, μετά τη δήλωση του χώρου από τον πολίτη.
- Με ποιον τρόπο θα γίνει η δήλωση του παράνομου χώρου;
- Με δύο τρόπους. Είτε με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στην πολεοδομική υπηρεσία, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ή με την αποστολή τους με συστημένη επιστολή, εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Με την αίτηση κατατίθεται προκαταβολή 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για υπόγεια και γκαράζ, υπό τη μορφή παραβόλου.
- Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;
-Αίτηση στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία στην οποία επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση (με συνοπτική περιγραφή του χώρου, εμβαδόν, χρήση, αριθμό οικοδομικής άδειας και χρόνος έκδοσής της) και κάτοψη του ορόφου όπου βρίσκεται ο χώρος.
- Υπάρχει κάποια διευκόλυνση στον τρόπο πληρωμής;
-Η εισφορά μπορεί να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός εννεαμήνου. Αν όμως καταβληθεί ολόκληρη, τότε έχει έκπτωση 10%.
- Αν χρειαστεί η βοήθεια μηχανικού, ποια θα είναι η αμοιβή του;
-Ορίζεται ως ποσοστό 20% επί της ελάχιστης αμοιβής για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
- Πώς πιστοποιείται η «τακτοποίηση» του χώρου;
-Με βεβαίωση της πολεοδομίας.
- Μετά τη δήλωσή του, ο παράνομα κλεισμένος χώρος γίνεται νόμιμος;
- Οχι. Απλά μπορεί να διατηρήσει τη χρήση που έχει σήμερα (λ. χ. κατοικία, κατάστημα), εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου. Ο δηλωθείς χώρος δεν εγγράφεται ως χώρος κύριας χρήσης, δεν έχει δικαίωμα ποσοστού επί του οικοπέδου, δεν δηλώνεται στο κτηματολόγιο, δεν προσμετράται στην αξία του ακινήτου σε μια υποθήκη. Απλά «τακτοποιείται» και μπορεί να φορολογηθεί.
- Πώς θα γνωρίζει ο πολίτης ότι δεν θα ξανακληθεί να πληρώσει στο μέλλον;
- Οπως ορίζει η τροπολογία, με την υποβολή των δικαιολογητικών αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων (πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, κατεδάφιση).
- Τι γίνεται με τους νέους ημιυπαίθριους;
- Για τα νέα κτίρια, οι ημιυπαίθριοι μειώνονται στο 15% (από 20% σήμερα) και ισοκατανέμονται υποχρεωτικά σε όλους τους ορόφους. Επίσης θα έχουν μέγιστο βάθος 1,8 μέτρα (και μέγιστο πλάτος 2,5 μέτρα), ώστε να μην γίνεται να μετατραπούν σε επιπλέον δωμάτιο (αλλά... σε αποθήκη). Εξαιρούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις.
- Τι γίνεται με τους νέους υπέργειους κλειστούς χώρους στάθμευσης;
- Θα προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.
- Τι προβλέπεται για τους νέους υπόγειους χώρους;
- Δεν θα πρέπει να ξεπερνούν κατά 0,8 μέτρα το επίπεδο του εδάφους (αντί 1,5 μ. σήμερα, στις εντός σχεδίου περιοχές).
- Αν ένας πολίτης έχει ήδη καταβάλει σήμερα πρόστιμο διατήρησης, καθώς έχει διαπιστωθεί λ. χ. ότι έκλεισε παράνομα έναν χώρο στάθμευσης, τι θα ισχύσει;
-Δίνεται η δυνατότητα να καταθέσει δήλωση για «τακτοποίηση» του χώρου. Διαφορετικά, τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι κατά πολύ υψηλότερα.
- Πού θα καταλήξουν τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τα πρόστιμα;
-Στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, 20 ευρώ ανά δήλωση θα δοθούν ως μπόνους στους εργαζομένους που θα απασχοληθούν με το ζήτημα στις πολεοδομίες και 40 ευρώ στο ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων).
Πρόστιμα
- Τι γίνεται αν δεν δηλωθεί ένας ημιυπαίθριος;
– Αν διαπιστωθεί αυθαιρεσία, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου. Οχι, όμως, με βάση τα αυστηρά πρόστιμα που ισχύουν μετά το 2003, αλλά με όσα προϋπήρχαν: πρόστιμο ανέγερσης 30% της αξίας του αυθαιρέτου χώρου και πρόστιμο διατήρησης 5% της αξίας ετησίως, μέχρι την κατεδάφιση του χώρου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απείλησε ότι θα υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι, με τη συνδρομή της εφορίας, προκειμένου να καταγραφούν οι παρανομούντες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση (λ. χ. στελέχωση υπηρεσιών ελέγχου).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_02/07/2009_320596