Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Κάμψη 4,4% στις τιμές των κατοικιών στο δεύτερο τρίμηνο

Παρά τη χαμηλή ζήτηση και τη μείωση των αγοραπωλησιών δεν προβλέπεται περαιτέρω διόρθωση

Μικρή κρίνεται η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), που παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο για το Real Estate (RED Business Forum). Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης διαμορφώθηκε σε 2,9% από τις αρχές του έτους και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Ωστόσο, κατά το δεύτερο τρίμηνο η πτώση ανήλθε σε 4,4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, όταν η κρίση δεν είχε ακόμα κάνει την εμφάνισή της στην αγορά. Η κάμψη των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν οριακή, καθώς δεν είχε ξεπεράσει το 1,4%.
Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι κατασκευαστές κατοικιών στη συγκράτηση των πτωτικών τάσεων των τιμών απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί η απότομη πτώση που προέκυψε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία. Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2006-2008, απλώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου των τιμών των κατοικιών στις αστικές περιοχές της χώρας, από 12,2% το 2006, σε 4,6% το 2007 και 2,6% το 2008. Πάντως, κατά το 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) ο αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών δεν ξεπέρασε τις 131.270, έναντι 167.699 το 2007 (στοιχεία ΕΣΥΕ), 172.897 το 2006 και 215.148 το 2005.
Μάλιστα, παρά τη διατήρηση της ζήτησης σε χαμηλά επίπεδα, οι τιμές δεν προβλέπεται να σημειώσουν περαιτέρω διόρθωση. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της ΤτΕ, βάσει της οποίας το 98% των στελεχών μεγάλων μεσιτικών γραφείων εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων δεν θα μεταβληθούν έως τα τέλη του έτους, με μόλις 2% να θεωρεί ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση. Οσον αφορά την πορεία της αγοράς έως τα τέλη του έτους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 49% θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων θα κινηθεί σε χειρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις αρχές του 2009, ενώ το 47% δεν αναμένει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις.
Πιστωτική επέκταση
Η αγορά κατοικίας δύσκολα θα ανακάμψει, έως ότου επιταχυνθεί εκ νέου η πιστωτική επέκταση, όσον αφορά τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Κάποια θετικά στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να θεωρηθούν η άνοδος της καθαρής ροής στεγαστικών δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο (715 εκατ. ευρώ), έναντι του πρώτου τριμήνου (518 εκατ. ευρώ), αλλά και το ότι κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημειώθηκαν οι υψηλότερες καθαρές ροές του 2009 με 396 και 329 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρη η υστέρηση ακόμα κι έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2008, όταν η αγορά κατοικίας είχε εμφανίσει σοβαρά δείγματα κάμψης. Συγκεκριμένα, οι ροές στεγαστικών κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχαν ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του δεύτερου τριμήνου του 2009.
Σε προηγούμενη έκθεσή της, η ΤτΕ ανέφερε ότι εφόσον υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές των κατοικιών (10% το διάστημα 2009-2010), θα ήταν εφικτή μια επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης του αποθέματος των απούλητων κατοικιών, ώστε ο αριθμός τους να υποχωρήσει σε 70.000 έως τα τέλη του έτους και σε 40.000 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010, όταν και θα μπορούσε να εκκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν.
«Τα νεόδμητα δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα»
Σε ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης RED Business Forum, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κων. Μίχαλος, τόνισε ότι με βάση έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο πριν από μερικούς μήνες, στον τομέα της αγοράς κατοικίας σημειώθηκε σημαντική πτώση των τιμών της τάξης του 15% το 2008 και διαφαίνεται ότι η πτώση θα αγγίξει άλλο ένα 10% μέσα στο 2009. «Τα νεόδμητα διαμερίσματα, οι μεζονέτες και οι μονοκατοικίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η μόνη κινητικότητα που καταγράφεται αφορά ακίνητα παλαιότερης δόμησης. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η αγορά γραφείων, αφού υπάρχει πλέον αρνητική διάθεση των εταιρειών να αποκτήσουν νέα κτίρια όσο και των κατασκευαστών να κτίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά χτίστηκαν μόλις 55.000 τ. μ. γραφείων στην Αθήνα, αριθμός που αποτυπώνει ανάγλυφα τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Στα εμπορικά ακίνητα, η διαθεσιμότητα στο κέντρο έχει φθάσει το 40%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, η απορρόφηση του αποθέματος των κατοικιών αναμένεται να χρειαστεί πάνω από τρία χρόνια για να επιτευχθεί, καθώς οι σημερινές συνθήκες της αύξησης του κόστους του χρήματος και της προτίμησης των αγοραστών για παλιότερες κατοικίες, δεν ευνοούν την επιτάχυνση της εν λόγω διαδικασίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_29/09/2009_331098

Δεν υπάρχουν σχόλια: