Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ενέδρα τεκμηρίων για εκατομμύρια φορολογουμένους

Παγίδα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι, ενώ δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από τη φορολογική τους δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2009 για εισόδημα που δεν αποκτούν, στήνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για τα τεκμήρια διαβίωσης, τα περισσότερα από τα οποία είχαν καταργηθεί το 2002 ως φορολογικά άδικα και αναποτελεσματικά και την επαναφορά των οποίων, στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Στη λίστα των τεκμηρίων διαβίωσης που προτίθεται να επαναφέρει ή να αυστηροποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια της εισπρακτικής προσπάθειας που ξεκίνησε επισήμως με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται το τεκμήριο για κύρια κατοικία άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων, η κατοχή εξοχικής κατοικίας άνω των 80 ή 100 τετραγωνικών, η κατοχή Ι.Χ., οι αμοιβές για την απασχόληση οικιακών βοηθών, τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, η κατοχή βάρκας ή σκάφους αναψυχής ανεξαρτήτως μήκους και η συντήρηση πισίνας.
Τα τρία τεκμήρια
Τρεις είναι οι μεγάλες παγίδες στις οποίες κινδυνεύουν να πέσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης:
Το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης σε κύρια κατοικία άνω των 120 τ.μ., το τεκμήριο εξοχικής κατοικίας άνω των 80-100 τετραγωνικών και το τεκμήριο για την κατοχή Ι.Χ.
Στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο για το τεκμήριο κύριας κατοικίας περιλαμβάνεται η θέσπισή του για όλες τις κύριες κατοικίες με επιφάνεια άνω των 120 τετραγωνικών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του και διαμένει σε κατοικία 130 τετραγωνικών μέτρων κινδυνεύει να πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος για εισόδημα το οποίο δεν αποκτά. Το παράδειγμα με σπίτι Για παράδειγμα, ένας μισθωτός φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ. Διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία επιφάνειας 125 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε μια περιοχή με σχετικά υψηλές αντικειμενικές τιμές (π.χ. Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή) και την οποία έλαβε ως γονική παροχή. Βασικό συστατικό στοιχείο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος κύριας κατοικίας θα είναι η αντικειμενική τιμή του ακινήτου καθώς και η παλαιότητά του. Σε συνάρτηση πάντα με το πώς θα υπολογισθεί το τεκμήριο διαβίωσης, στη συγκεκριμένη κατοικία είναι πιθανό να ισχύσει τεκμήριο διαβίωσης που αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από αυτό που δήλωσε ο εν λόγω μισθωτός, θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Έτσι, αντί για φόρο εισοδήματος 3.250 που θα κατέβαλε για το εισόδημα που πραγματικά απέκτησε, θα καταβάλει λόγω του τεκμηρίου διαβίωσης 4.500 ευρώ, δηλαδή 1.250 ευρώ περισσότερα.
Το τεκμήριο θα εφαρμοστεί και για δευτερεύουσα κατοικία (εξοχική) η οποία θα ξεπερνά τα 80 ή 100 τ.μ. Ο φορολογούμενος του παραπάνω παραδείγματος έρχεται σε ακόμη πιο άσχημη φορολογικά θέση αν τα τελευταία χρόνια, λόγω της ουσιαστικής κατάργησης του τεκμηρίου διαβίωσης, απέκτησε και ένα όχημα υψηλού κυβισμού. Στην περίπτωση αυτή, το τεκμαρτό εισόδημα της ιδιοκατοίκησης προστίθεται στο τεκμαρτό εισόδημα της κατοχής και συντήρησης Ι.Χ. και ο συγκεκριμένος φορολογούμενος κινδυνεύει να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον φόρο εισοδήματος για εισόδημα που δεν απέκτησε αλλά και ούτε απέκρυψε από την Εφορία. Τεκμήριο Ι.Χ.: ο πόλεμος των κυβικών

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν τον υπολογισμό τεκμαρτού εισοδήματος για κάθε Ι.Χ. που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος με βάση τον κυβισμό. Να σημειωθεί ότι το τεκμήριο για Ι.Χ. εξακολουθεί να ισχύει για Ι.Χ. εργοστασιακής αξίας άνω των 50.000 ευρώ (δηλαδή λιανικής τιμής άνω των περίπου 80-100.000 ευρώ). Με βάση τον υφιστάμενο πίνακα υπολογισμού του τεκμηρίου γι΄ αυτά τα Ι.Χ. ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα τζιπ 3.500 κυβικών (όπως είναι χιλιάδες Ι.Χ. που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία πενταετία στους δρόμους) υπολογίζεται ότι έχει τεκμαρτό εισόδημα 95.900 ευρώ.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτός ο πίνακας θα αναθεωρηθεί, καθώς αν παραμείνει εκατομμύρια μισθωτοί θα πιαστούν στην τσιμπίδα του τεκμηρίου. Αλλά και μετά την αναθεώρησή του πολλοί θα κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τεκμαρτό εισόδημα που δεν αποκτούν μόνο και μόνο επειδή επιθυμούν να οδηγούν ένα Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις απέκτησαν με μακροχρόνιο τραπεζικό δανεισμό.
Να σημειωθεί ότι αν και από το τεκμήριο Ι.Χ. κινδυνεύουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα πολύ υψηλά εισοδήματα που αποκρύπτονται. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι τα 8 στα 10 από τα πολύ ακριβά Ι.Χ. τύπου τζιπ εμφανίζονται να ανήκουν σε επιχειρήσεις ημεδαπές ή εξωχώριες (offshore) ή εμφανίζονται να έχουν αποκτηθεί με χρηματοδοτική μίσθωση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα Ι.Χ. εξαιρούνται από το τεκμήριο διαβίωσης.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=85661

5 σχόλια:

Γιάννης Χαλκιάς είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αν θα πληρώσουμε και το πόσο θα πληρώσουμε αλλά το ΓΙΑΤΙ πληρώνουμε, ΠΟΥ πάνε τα χρήματά μας, για πόσες δεκαετίες ΑΚΟΜΑ θα πληρώνουμε και το ΠΑΡΑΜΥΘΙ που είναι πάντα το ίδιο.
Αυτό το τούνελ τελικά ή δεν
υπάρχει ή δεν έχει τέλος.
Και στις δύο περιπτώσεις μας κοροϊδεύουν. ΟΛΟΙ.
http://ducere-examplo.blogspot.com/

ange-ta είπε...

ένα τζιπ 3.500 κυβικών έχει τεκμαρτό εισόδημα 95.900 ευρώ;;;;

Αλήθεια;;;;

Ε, αυτο είναι εντελώς παρανοϊκό!

Δηλαδη, ενα σπίτι 350μ2, ενα κόττερο 15 μέτρων και ενα τζιπ, πόσο μας κάνουν;; 300.000 ετησίως;;;

Φαίνεται οι τράπεζες έχουν όρεξη να μαζέψουν σπίτια, αυτοκίνητα, και κότερα!

Μετά θα τα πουλήσουν και θα θυσαυρίσουν. παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Ο καφές, βράζει.....

geokalp είπε...

Γιάννη

εκτός από τη συζήτηση για τους επιπλέον φόρους, θα πρέπει να συζητηθεί μαζί και το "ΠΟΥ πάνε τα χρήματά μας"...
συμφωνώ!

angie

το τζιπ που γράφεις έχει ετήσιο τέλος (κυκλοφορίας) ίσο με ακινήτου (τέλος ΕΤΑΚ) αντικειμενικής €483,000...

ακόμα πιστεύω ότι η φορολογία της ιδιοκτησίας θα πρέπει να αυξηθεί καθώς η μείωσή της ευνοεί τη διέρευνση των ανισοτήτων

ange-ta είπε...

Ενα (ΕΝΑ) μεγάλο σπίτι μπορεί να είναι ότι πήρες και δεν πήρες απο τους γονείς σου. Δεν είναι άδικο να μετράει τεκμήριο 100.000;; Το αυτοκίνητο το πουλάς, και για μένα σωστο θα ήταν ΝΑ ΜΗΝ κατασκευάζανε ποτέ αυτοκίνητα πάνω απο 1000 κυβικά.
Επίσης και το κόττερο το πουλάς. Αλλά το σπίτι, θα το πουλήσεις όσο - όσο και θα αγοράσεις ένα μικρό, ενώ θα μπορούσες να είχες κρατησει το μεγάλο. Τα έξοδα διατηρησης του είναι τα ίδια.
Επομένως μεγάλο σπίτι θα μπορούν να έχουν οι πλούσιοι πραγματικά! Δηλαδη, στη πράξη μεγαλώνει τις ανισότητες, ΔΕΝ τις μικραίνει.

Μερικά πράγματα μοιάζουν σοσιαλιστικά, αλλά είναι απλώς ληστρικά, επειδη η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη να μαζεψει τους υπάρχοντες φόρους, αλλά και να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες!!!!

geokalp είπε...

angie

όπως θα έχεις καταλάβει εδώ και χρόνια, ο στόχος είναι να αυξάνονται οι ανισότητες...