Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Φανταστική μόντα για ΔΥ

Μείωση αντί αυξήσεων στο Δημόσιο

Διπλό χαράτσι, αντί αυξήσεων θα υποστούν 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι που για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τους μισθούς τους όχι μόνο να καθηλώνονται στα περυσινά επίπεδα, αλλά και να μειώνονται. Παρά τις εξαγγελίες περί αυξήσεων της τάξης του 4,5%, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν.
Η κυβέρνηση με την ενσωμάτωση του επιδόματος εξομάλυνσης μειώνει το εισόδημα κάθε δημοσίου υπαλλήλου έως και κατά 58 ευρώ το χρόνο, ενώ επιβάλει και νέα αναδρομική μάλιστα, κράτηση στο επίδομα που από το 2007 λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού. Έτσι, το δημόσιο κερδίζει το έτος περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ.
Αν και η κυβέρνηση εμφανίζει την ενσωμάτωση του επιδόματος εξομάλυνσης στο βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων ως σημαντική αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων, στην ουσία, μετατρέπει ένα επίδομα που δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις σε μέρος του μισθού, παρακρατώντας από αυτό ασφαλιστικές εισφορές ύψους 20,23%.
Παράλληλα, και αναδρομικά έρχεται και παρακρατεί από το επίδομα 140,80 ευρώ που υπολογίζεται πλέον, στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, εισφορές ύψους 4% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μειώνει περαιτέρω το καθαρό εισόδημα που μπαίνει στις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναλυτικά, το κίνητρο απόδοσης, σήμερα, για τους υπαλλήλους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι 150 ευρώ το μήνα και λαμβάνεται στους δώδεκα μισθούς. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, απ’ αυτά θα ενσωματωθούν το 2008 στο βασικό μισθό 50 ευρώ το μήνα. Το 2009 θα γίνουν 100 ευρώ το μήνα και το 2010 θα γίνουν 150 ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μια σταδιακή ενσωμάτωση και επιπλέον θα λαμβάνεται και στα δώρα και στο επίδομα άδειας. Σήμερα, το κίνητρο απόδοσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει κρατήσεις μόνο 1% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Από τη στιγμή όμως, που θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, κάθε δημόσιος υπάλληλος για το ποσό αυτό θα έχει κρατήσεις 4% υπέρ του ΜΤΠΥ (δηλαδή =3%), 3% υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), 4% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 6,67% για κύρια σύνταξη και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη. Το σύνολο των κρατήσεων δηλαδή, εκτινάσσεται σε 20,22%, 19,22% επιπλέον της σημερινής κράτησης. Αλλά και σε πραγματικά ποσά, οι κρατήσεις σε ετήσια βάση θα αγγίζουν τα 1.782 ευρώ, αυξημένες κατά 57,96 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τους 12 μισθούς, οι κρατήσεις στο ποσό των 150 ευρώ του ενσωματωμένου επιδόματος θα είναι 30,33 ευρώ. Συνεπώς, στο χέρι ο υπάλληλος θα λαμβάνει 119,67 ευρώ επιδόματος το μήνα. Σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1.436,04 ευρώ. Για το δώρο και το επίδομα άδειας, που οι κρατήσεις ανέρχονται σε 4%, ο υπάλληλος θα λαμβάνει καθαρά στο χέρι, 288 ευρώ. Συνεπώς, το χρόνο ο δημόσιος υπάλληλος θα λάβει, το 2010, ενσωματωμένο επίδομα ύψους 1724,04 ευρώ.

Σήμερα, το κίνητρο απόδοσης λαμβάνεται στους 12 μισθούς (δεν υπολογίζεται δηλαδή στα δώρα και το επίδομα άδειας). Συνεπώς, ανέρχεται σε 1.800 ευρώ το χρόνο, μείον τις κρατήσεις 1%. Άρα, στο χέρι, καθαρά ο υπάλληλος λαμβάνει 1.782 ευρώ ετησίως.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η πολυδιαφημισμένη αύξηση οδηγεί ουσιαστικά σε μείωση 57,96 ευρώ ετησίως!

Διπλό χαράτσι
Επιπλέον, το ποσό των 140,80 ευρώ το οποίο υπόκειται σε κράτηση ύψους 6,67% από 1η Ιουλίου του 2007, για την κύρια σύνταξη, από φέτος, βάσει εγκυκλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα υπόκειται σε επιπλέον κράτηση 4%, με το αιτιολογικό ότι το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό οδηγεί σε επιπλέον μείωση ετήσιων αποδοχών κατά 180,28 ευρώ ανά δημόσιο υπάλληλο. Χωρίς να συνυπολογίσει κανείς και τις αναδρομικές κρατήσεις (από 1 Ιουλίου 2007) που θα γίνουν φέτος και χωρίς αντίστοιχα να υπάρχει κάποια ουσιαστική αναπλήρωση. Αντ’ αυτού, θα δοθούν αυξήσεις κατά 2% από 1/1/2008 και κατά 2,5% από 1/10/2008...
http://www.capital.gr/news.asp?Details=494116

Οι τύποι που τα σκέφτονται αυτά είναι θεοί...

Κι εντάξει, οι ΔΥ θα υπόκεινται σε περισσότερες εισφορές,
τα ταμεία θα τα εισπράτουν;;;
Κι αν τα εισπράτουν, δεν θα υπάρχουν "δομημένα" ομόλογα;;

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Ακριβώς όπως τα είπες. Όσοι τα σκέφτονται, μας τα πλασάρουν και ότι είναι για το καλό μας... Τι να πεις μετά! Την καλησπέρα μου.

patsiouri είπε...

Ολά καλά, αλλά εσύ που τα ξέρεις όλα αυτά??? Σε ζηλεύω, εμένα μάλλον μπορεί ο οποιοσδήποτε να με κλέψει σαν το σκυλί στ'αμπέλι!

geokalp είπε...

kitse εάν δεν κάνω λάθος οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν ήθελαν εχθες να γίνει πορεία...

patsiouri ζούμε σε μια πολύ δύσκολη χώρα...
ο ένας προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου...
οπότε ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει πολύ για τον εαυτό του