Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Μαζέψτε αποδείξεις, μειώστε τον φόρο


Από τις 5 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2008 θα υποβάλλουν στην Εφορία οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2007, ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τις 3 Μαρτίου.
Στις 43 ημέρες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν, προκειμένου να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος, αποδείξεις από 27 κατηγορίες δαπανών. Πρόκειται για δαπάνες που αναγνώριζε η Εφορία και πέρυσι, καθώς και για τις κατηγορίες δαπανών που προστέθηκαν τον Αύγουστο ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω της παροχής κινήτρου για τους φορολογουμένους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους.
Κατηγορίες δαπανών
Η Εφορία αναγνωρίζει τις εξής κατηγορίες δαπανών με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα συνυποβάλει με τη φορολογική του δήλωση τις σχετικές αποδείξεις:
1 Ενοίκιο κύριας κατοικίας. Αναγνωρίζεται ποσό έως 1.200 ευρώ τον χρόνο και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού (μέγιστη έκπτωση φόρου 240 ευρώ).
2 Ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Αναγνωρίζεται ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού, δηλαδή η μέγιστη έκπτωση φόρου φθάνει στα 240 ευρώ.
3 Ενοίκιο που καταβάλλει φορολογούμενος ο οποίος μετατίθεται ή μετακομίζει στην περιφέρεια. Αφαιρείται από το εισόδημα ποσό έως 300 ευρώ μηνιαίως.
4 Ιατρικές δαπάνες- νοσήλια. Από τον φόρο αφαιρείται το 20% της δαπάνης και το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου για κάθε φορολογούμενο φθάνει τα 6.000 ευρώ.
5 Εγκατάσταση φυσικού αερίου ή ηλιακού θερμοσίφωνα. Εκπίπτει από το εισόδημα το 20% της δαπάνης έως του ποσού των 500 ευρώ (μέγιστη έκπτωση φόρου 200 ευρώ).
6 Ασφάλιστρα ζωής, υγείας, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Από το εισόδημα εκπίπτει ποσό έως 1.200 ευρώ ανά νοικοκυριό (μέγιστη έκπτωση φόρου 480 ευρώ).
7 Δίδακτρα φροντιστηρίων, ξένων γλωσσών, μέσης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μαθήματα. Αναγνωρίζεται για κάθε φορολογούμενο και για κάθε παιδί του ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού (έως 240 ευρώ έκπτωση φόρου).
8 Τόκοι δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία. Για δάνεια που συνήφθησαν έως τις 31/12/2002 εκπίπτει από το εισόδημα το σύνολο των τόκων για κατοικία έως 120 τ.μ. (χωρίς όριο επιφάνειας για τα δάνεια που συνήφθησαν έως το 1999). Για μεταγενέστερα δάνεια εκπίπτει το 20% των τόκων από τον φόρο.
9 Υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές αυταπασχολουμένων και αγροτών, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές αναγνώρισης προηγούμενων ετών από όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων. Εκπίπτει όλο το ποσό των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
10 Δωρεές και χορηγίες προς κοινωφελή ιδρύματα. Αναγνωρίζεται ποσό άνω των 100 ευρώ και αφαιρείται στο σύνολό του από το εισόδημα.
11Μετοχικά ή μεικτά κεφάλαια που έχουν διακρατηθεί για μια τριετία. Αναγνωρίζεται το 25% της δαπάνης με μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα τα 3.650 ευρώ.
12 Δαπάνες για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού και εξαερισμού, διαιτολόγους, διατροφολόγους, σχολές πολεμικών τεχνών, σχολές χορού και ρυθμικής, ομοιοπαθητικούς ιατρούς, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ελαιοχρωματιστές και γενικά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση κατοικιών, λογοθεραπευτές, μεσίτες ακινήτων, ωδεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κομμωτήρια, μασάζ. Πρόκειται για κατηγορίες αποδείξεων που προστέθηκαν στη λίστα των αναγνωριζόμενων από την Εφορία δαπανών τον περασμένο Αύγουστο ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αναγνωρίζεται δαπάνη έως 20.000 ευρώ και από το εισόδημα εκπίπτει το 40% της δαπάνης (μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα 8.000 ευρώ και μέγιστο ποσό έκπτωσης από το φόρο τα 3.200 ευρώ).

1 σχόλιο:

Τdi είπε...

Καλορίζικη η προσπάθεια..

Κυριολεκτικά, πολύ ωραία προσπάθεια και ιδιαίτερα χρήσιμη.

Τα περισσότερα από αυτά που γράφεις ειλικρινά δεν ξέρω που θα τα μάθαινα..