Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Με εμπορικές τιμές ο φόρος μεταβίβασης στα ακίνητα

Φόρο μεταβίβασης με ενιαίο συντελεστή στα επίπεδα του 10% και φορολόγηση των αγοραπωλησιών ακινήτων με βάση τις εμπορικές τιμές προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις νέες ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές και τις δωρεές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει τεθεί στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας εργασίας προβλέπει:

1. Εφαρμογή ενός νέου συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων το οποίο θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων. Με βάση το σύστημα αυτό, οι τιμές που θα λαμβάνει υπόψη της η Εφορία δεν θα είναι οι αντικειμενικές αξίες αλλά οι εμπορικές τιμές. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Σ. Παραδιάς πρότεινε:

Να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με επαχθή αιτία που αποτελούν περίπου το 15% των συνολικών μεταβιβάσεων να εφαρμόζεται ένα ειδικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, το οποίο θα προβλέπει την προσαύξηση των αντικειμενικών αξιών με «συντελεστές συναλλαγής» που θα είναι υψηλότεροι από την μονάδα.

Ο «συντελεστής συναλλαγής» θα είναι διαφορετικός σε κάθε δήμο ανάλογα με το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών. Έτσι σε κάθε μεταβίβαση η φορολογητέα αξία του ακινήτου να προκύπτει με πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του επί τον «συντελεστή συναλλαγής».

Με το σύστημα αυτό, η φορολογητέα αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται θα αγγίζει την αγοραία αξία. Για παράδειγμα, στον Μαρούσι όπου η ανώτερη αντικειμενική αξία είναι 2.550 ευρώ το τ.μ. αλλά η αγοραία αξία υπολογίζεται ότι φθάνει στα 3.500 ευρώ το τ.μ. ο «συντελεστής συναλλαγής» να καθορισθεί στο 1,35, ώστε πολλαπλασιαζόμενος με την αντικειμενική τιμή να αγγίξει την εμπορική τιμή. Για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων κατοικιών που δεν προορίζονται για πρώτη κατοικία θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

2. Διατήρηση των αντικειμενικών τιμών για τις γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, ακόμη και για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προκειμένου να μη επιβαρυνθούν υπέρμετρα όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν ταχθεί υπέρ των αντικειμενικών δύο ταχυτήτων, δηλαδή να ισχύουν άλλες τιμές για τις μεταβιβάσεις και άλλες για τον ΦΜΑΠ.

3. Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 200 τετραγωνικών μέτρων που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2007 στις περιπτώσεις αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς πρώτης κατοικίας. Θα επανέλθει το παλαιό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του αφορολογήτου ορίου συνδέεται με την αξία του ακινήτου και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου που αποκτά την πρώτη κατοικία.

Σήμερα από τον φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ.. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή, την ίδια φοροαπαλλαγή έχει κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Ψυχικό) με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ με κάποιον άλλο που αποκτά πρώτη κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από το φόρο μεταβίβασης. Οι αλλαγές που εξετάζονται για την πρώτη κατοικία θα θίξουν όλους όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλη και ακριβή πρώτη κατοικία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα καθορισθεί μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο.

4. Κατάργηση του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος 5%-20% και του τέλος συναλλαγής 1% που επιβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006. Η εφαρμογή των δύο φόρων κόστισε στον προϋπολογισμό. Τα έσοδα που έχασε το δημόσιο από την εφαρμογή των δυο φόρων ανήλθαν μόνο για το 2009 σε 160 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβαρύνει του πωλητές ακινήτων και υπολογίζεται επί της διαφοράς μεταξύ της αντικειμενικής αξίας που ίσχυε τη στιγμή της απόκτησης του ακινήτου και της αντικειμενικής αξίας που ισχύει τη στιγμή της νέας μεταβίβασης.

Όταν όμως δεν έχει μεσολαβήσει καμία αύξηση αντικειμενικών τιμών μεταξύ του χρόνου κτήσης και του χρόνου πώλησης του ακινήτου δεν προκύπτει υπερτίμημα και ο φόρος είναι μηδενικός, οπότε ο πωλητής του ακινήτου δεν πληρώνει τίποτα στην εφορία. Κάθε φορολογούμενος που αγοράζει ακίνητο υπαγόμενο σε φόρο αυτόματου υπερτιμήματος δεν επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 9%-11% επί της αντικειμενικής αξίας αλλά με τέλος συναλλαγής 1%, το οποίο υπολογίζεται επίσης επί της αντικειμενικής αξίας.

5. Καθιερώνεται ενιαίος φόρος μεταβίβασης στα επίπεδα του 10%. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται σε 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αξίας του ακίνητου και 11% για την υπόλοιπη αξία του ακινήτου. Οι συντελεστές αυτοί μειώνονται σε 7% και 9% αντίστοιχα, αν στην περιοχή που μεταβιβάζεται το ακίνητο δεν λειτουργεί ή έχει συσταθεί πυροσβεστική υπηρεσία.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=24143148

Δεν υπάρχουν σχόλια: