Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

αγοροπωλησίες - τιμές ακινήτων 2009

Πτώση των αγοραπωλησιών τη διετία

Δύσκολα θα αποφύγει την περαιτέρω πτώση των αγοραπωλησιών και των τιμών των κατοικιών η κτηματαγορά κατά την προσεχή διετία, αν επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διεξήχθη από τις 29 Δεκεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου (με τηλεφωνική συνέντευξη) σε δείγμα 1.046 ατόμων. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Real Estate της HELEXPO, που διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεσης Property, όπου συμμετείχαν 80 εκθέτες από τον χώρο των κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, των τραπεζών, του ασφαλιστικού κλάδου και των συμβούλων ακινήτων.

Η έρευνα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες (67%) δεν προτίθενται να αποκτήσουν κατοικία τα επόμενα δύο χρόνια (2010 - 2011), ενώ το ποσοστό αρνητικών απαντήσεων αυξάνεται στο 77% σε ό, τι αφορά την πρόθεση αγοράς εξοχικής κατοικίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αιτίες της αναβολής αγοράς κατοικίας, μια και σε ποσοστό 40% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η μη απόκτηση ακινήτου από την πλευρά τους έγκειται στο ότι «η πολιτεία βάζει χέρι στα ακίνητα». Ωστόσο, το 64% δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα στεγαστικό δάνειο.

Αναφορικά με την πορεία των τιμών, το 45% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 60% στις ηλικίες κάτω των 29 ετών. Ωστόσο, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτηθέντων, τόσο πιθανότερο είναι να θεωρούν ότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Αντώνης Λεούσης, γενικός διευθυντής της Alpha Αστικά Ακίνητα, έκανε λόγο για πτώση των αγοραπωλησιών κατοικιών κατά 40% το 2009 και των τιμών κατά 5%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_26/01/2010_388181

Κατά 5,2% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το 2009 – Αποκλιμάκωση αναμένεται φέτος

Πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 5,2% κατά μέσο όρο καταγράφει η ετήσια έρευνα του δικτύου γραφείων της Aspis Real Estate για το 2009, η οποία προέκυψε από την καταγραφή 1.600 αγοραπωλησιών ακινήτων. Ειδικότερα, η πτώση στις νέες κατασκευές διαμορφώθηκε σε 5,1%, ενώ λίγο μεγαλύτερη ήταν η αντίστοιχη υποχώρηση των παλαιότερων ακινήτων, καθώς κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,3%. Οσον αφορά τις επιμέρους γεωγραφικές ζώνες του Λεκανοπεδίου, την μεγαλύτερη κάμψη κατέγραψαν οι νεόδμητες κατοικίες του Πειραιά με 6,8%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα υποχώρησαν κατά 5%. Συνολικά πάντως, η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες στις παλιές κατοικίες ήταν τα βόρεια προάστια με πτώση κατά 5,8%.

Tο 2009 αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την αγορά κατοικίας, έστω κι αν όπως αναφέρει η έκθεση της Aspis, το τελευταίο τρίμηνο, η ένταση της πτώσης των τιμών φάνηκε να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον κ. Δανιήλ Ψωμιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Aspis Real Estate, «παρά την ένταση των προβλημάτων της κτηματαγοράς λόγω και της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, η αγορά κατοικίας στην Αττική δεν έχει εμφανίσει σημάδια απότομης πτώσης των τιμών, συνεχίζοντας μία πορεία ήπιας διόρθωσης και σταδιακού εξορθολογισμού, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από τα μέσα του 2007 και έλαβε πιο έντονα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009. Αν συνυπολογιστεί και ο συνολικός πληθωρισμός του ίδιου χρονικού διαστήματος, τότε σε επίπεδο αποπληθωρισμένων τιμών καταγράφεται σημαντική για τα δεδομένα πτώση της τάξεως του 16-18% κατά μέσο όρο στην Αττική».

Σε ό,τι αφορά τις νεόδμητες κατοικίες, η περιοχή με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών ήταν το Πόρτο Ράφτη (μονοκατοικίες) με 18,2%, μιας και το μέσο κόστος αγοράς διαμορφώθηκε πέρσι σε 1.800 ευρώ/τ.μ. από 2.200 ευρώ/τ.μ. το 2008. Ακολούθησαν με πτώση 15,5% τα Ανω Πετράλωνα, όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 2.450 ευρώ/τ.μ. από 2.900 ευρώ/τ.μ., ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ασπρόπυργος με πτώση 14,3%. Στον αντίποδα, σταθερές παρέμειναν οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σε Γαλάτσι, Ανω Ιλίσια, Ανω Κυψέλη, Κορωπί, Παιανία, Παλλήνη, Χατζηκυριάκειο, Ανοιξη, Πάτημα Βριλησίων, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Περιστέρι, Πετρούπολη (Κέντρο) και Νέα Σμύρνη (Κέντρο).

Αντίστοιχα, στις παλιότερες κατοικίες, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η περιοχή της Πειραϊκής με μείωση 19%. Ακολούθησαν με μείωση 15% το κέντρο του Ζωγράφου και με -14,3% ο Βύρωνας και το Πέραμα. Αντιθέτως, χωρίς απώλειες ολοκλήρωσαν το 2009 οι περιοχές του Γαλατσίου, των Ανω Ιλισίων, των Σεπολίων, της Αμφιάλης, του Κερατσινίου, της Φρεαττύδας, του Χαϊδαρίου, του Χατζηκυριάκειου, του Αγίου Στεφάνου, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, του Περιστερίου, της Μηλαδέζας στη Βάρη και του Νέου Κόσμου.

Η αποκλιμάκωση των τιμών δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κάτι που πλέον φαίνεται να αποδέχονται όλοι οι φορείς της αγοράς, πλην ίσως των κατασκευαστών. Το 2010 θα χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, από τις εξορθολογισμένες τιμές των ακινήτων και τον «υπεύθυνο δανεισμό», ενώ οι αγοραστές θα ψάχνουν για μακρύ χρονικό διάστημα πριν καταλήξουν στην κατοικία που επιθυμούν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_26/01/2010_388182

Δεν υπάρχουν σχόλια: