Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όλες τις νέες οικοδομές

Υποχρεωτική θα είναι η έκδοση «πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» για τις νέες οικοδομές, τα παλαιά κτίρια άνω των 1.000 τ.μ. που ανακαινίζονται ριζικά, καθώς και για τα ακίνητα άνω των 50 τ.μ. που πωλούνται ή ενοικιάζονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων παρουσίασε την Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Ο κανονισμός τίθεταιί σε δημόσια διαβούλευση για 20 ημέρες, στη συνέχεια θα λάβει τη μορφή υπουργικής απόφασης και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός, το κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού θα καθορισθεί μετά τη διαβούλευση. Η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε το 1 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, για το οποίο η κα Μπιρμπίλη είπε ότυι «αποτελεί βάση συζήτησης».

Η έκδοση του πιστοποιητικού θα είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

1) Σε κάθε νέα οικοδομική άδεια. Συγκεκριμένα, θα απαιτείται ειδική μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας και η πρόσθετη επιβάρυνση θα ενταχθεί στη συνολική αύξηση των αμοιβών των μηχανικών.

2) Στις ριζικές ανακαινίσεις κτιρίων άνω των 1.000 τ.μ. Ως «ριζική ανακαίνιση» θα θεωρείται αυτή, το κόστος της οποίας θα ξεπερνά το 25% της συνολικής αξίας του κτιρίου, χωρίς βεβαίως, να συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο.

3) Σε κάθε πώληση ή ενοικίαση ακινήτου άνω των 50 τ.μ. Δηλαδή, οι ειδικοί επιθεωρητές θα διενεργούν αυτοψία και θα εκδίδουν την «πράσινη ταυτότητα», που θα αναφέρει τι ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο και τι εργασίες πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: