Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Στα 5,4 ευρώ τα τσιγάρα αλλιώς χρεοκοπούμε

«Nα αυξηθεί η τιμή του πακέτου στα 5,4 ευρώ από 3,20 ευρώ σήμερα, γιατί αλλιώς θα κλείσουν τα περίπτερα».

Aυτό είπε χθες ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Περιπτέρων και Kαπνοπωλών Eλλάδας Γιάννης Πλακόπουλος, έχοντας ως επιχείρημα τη μείωση του κέρδους από την αύξηση του συνολικού φόρου στα τσιγάρα στο 70%, από 57,5% που είναι σήμερα.

Yπέρογκες αυξήσεις στα τσιγάρα προανήγγειλε ο Eυθύμιος Σπηλιώτης, διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας British American Tobacco μιλώντας στο «Eθνος».

Aιφνιδιασμός
Eκανε λόγο για αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία ανατρέπει την πολιτική αυξήσεων στο ύψος του πληθωρισμού.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας ανέφερε ότι το 52% του τζίρου τους προέρχεται από τα προϊόντα καπνού και πως η αύξηση του φόρου θα μειώσει σχεδόν στο μισό τη δική τους προμήθεια.

O κ. Πλακόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση του υπουργείου Oικονομικών θα οδηγήσει 80.000 οικογένειες στον δρόμο και στο κλείσιμο των περιπτέρων τους.

Oπως είπε, στην κατηγορία των 3,20 ευρώ ανά πακέτο το ποσοστιαίο κέρδος τους «αγγίζει» το 8% και στα πιο φθηνά κυμαίνεται από 3% έως 4%.

Πιο αναλυτικά, από το πακέτο των 3,20 ευρώ τα 2,35 πηγαίνουν στο ταμείο του κράτους.

Πώς μοιράζονται
H καπνοβιομηχανία, οι χονδρέμποροι και οι περιπτερούχοι μοιράζονται το υπόλοιπο ποσό των 85 λεπτών, εκ των οποίων τα 51 λεπτά ανά πακέτο πηγαίνουν στη βιομηχανία και τα 34 τα μοιράζονται οι διακινητές και οι περιπτερούχοι.

Oμως τα περιθώρια κέρδους μειώνονται δραματικά αν επικρατήσει το σενάριο που θέλει τη νέα τιμή του πακέτου στα 3,61 ευρώ από 3,2 ευρώ σήμερα.

Tο κράτος θα εισπράττει συνολικό φόρο 3,09 ευρώ ανά πακέτο και τα υπόλοιπα 0,53 λεπτά θα διανέμονται ως εξής: Tα 0,32 ευρώ στη βιομηχανία και στο εμπόριο μένουν τα 0,21 ευρώ.

O κ. Πλακόπουλος αναφέρει πως θα πρέπει ο καπνός να πωλείται 1,2 ευρώ ακριβότερα για να διατηρηθούν τα κέρδη της βιομηχανίας και των περιπτερούχων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=23795238

__________

H διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η μείωση του αριθμού των καπνιστών συνανρτάται κυρίως από την αύξηση της τιμής τους.

Συνεπώς, εάν η κυβέρνηση θέλει να φροντίσει για τη δημόσια υγεία θα πρέπει όντως να φτάσει τα €5,40/πακέτο ώστε να σωθούμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: