Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Ξεχάστε τους κρεοπώληδες, του φουρνάρηδες και τα υπόλοιπα παραδοσιακά επαγγέλματα που σας έρχονται στο μυαλό: μερικά από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα του μέλλοντος θα είναι ο αγρότης κάθετης καλλιέργειας, ο κυβερνήτης διαστημικού σκάφους και ο κατασκευαστής ζωτικών οργάνων, σημειώνει ο The Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση «Shape of Jobs to Come» που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του βρετανικού Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων, οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία θα είναι εντυπωσιακές αλλά αδιανόητες με βάση τα σημερινά δεδομένα, «γεννώντας» σειρά νέων επαγγελμάτων.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Fast Future, η οποία ζήτησε από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν μερικά παραδείγματα τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου και πώς αυτή θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

Οι παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ιατρική και η γεωργία, θα βασίζονται στη χρήση υπολογιστών και ρομπότ, ενώ άνθηση προβλέπεται να γνωρίσουν επαγγέλματα που έχουν σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες, προκειμένου να βοηθήσουν οι ειδικοί τις ερχόμενες γενιές να διαχειριστούν τη διάδοση των κοινωνικών δικτύων.

Στην ιατρική, ωστόσο, πιστεύεται ότι θα συντελεστούν ορισμένες από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες, όπως η ανάπτυξη του κλάδου δημιουργίας ζωτικών οργάνων με τη σύσταση ενός ολοκαίνουργιου επαγγέλματος: τον κατασκευαστή ζωτικών οργάνων.

Σημαντικές προοπτικές καριέρας θα έχουν και όσοι ασχοληθούν με τη νανοϊατρική, με τη βοήθεια της οποίας οι επιστήμονες πιστεύεται ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα νανο-σκάφος, το οποίο θα περιηγείται στο εσωτερικό του ανθρώπου καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα διαβλέπουν τεράστια άνθηση του διαστημικού τουρισμού τις προσεχείς δεκαετίες, μιλώντας ακόμη και για ενδεχόμενο μετοίκησης σε άλλο πλανήτη εξαιτίας κάποιου θανατηφόρου ιού ή των καταστροφικών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

Όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσει κανείς, όμως, το σίγουρο είναι ότι δεν θα το ασκεί για όλη του τη ζωή. «Η τεχνολογική πρόοδος και η ταχύτατη αλλαγή του τοπίου στις επιχειρήσεις θα καταργήσουν την έννοια του ισόβιου επαγγέλματος», προειδοποιεί ο Τζον Πάλγουαρ, διευθύνων σύμβουλος της Fast Future.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765509

Δεν υπάρχουν σχόλια: