«Κόβουν» από τα στεγαστικά τις χαριστικές περιόδους...
Τέλος εποχής για φθηνό δανεισμό σημαίνουν οι τράπεζες. Εχοντας προαναγγείλει τη σταδιακή κατάργηση των προσφορών στα στεγαστικά δάνεια, «έκαναν... πράξη την απειλή τους». Η τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, από το 4% στο 4,25%, ήταν απλώς η αφορμή, αφού έχει γίνει σαφές ότι οι τράπεζες δεν αναπροσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική με βάση την πολιτική της ΕΚΤ. Αντίθετα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και οι περισσότερες τράπεζες προχώρησαν, λίγες μόλις ημέρες πριν την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, σε νέες αυξήσεις.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα προνομιακά επιτόκια διάρκειας 1, 2 ή 3 ετών, τα οποία αυξήθηκαν από μισή έως και μία μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες όλες οι τράπεζες εγκατέλειψαν τα φθηνά επιτόκια της τριετίας, που ο ανταγωνισμός τα είχε φέρει στο επίπεδο του 3,80%, και πλέον τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας διαμορφώνονται από 4,50% έως και 5%.
Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μία ένδειξη της πραγματικής τάσης των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες είναι η εκτόξευση του σταθερού επιτοκίου για 3 χρόνια πάνω από το επίπεδο του 6%. Τον τόνο της ανόδου έδωσε η Citibank, η οποία, έχοντας ανακοινώσει την κατάργηση των προσφορών, προχώρησε σε αυξήσεις από 10 έως και 95 μονάδες, σε όλα τα επιτόκια χορηγήσεων. Το σταθερό 3ετές επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια εκτοξεύθηκε από το επίπεδο του 5,20% στο 6,15%, ενώ σε μια ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανέβασε τον πήχυ για το 3ετές σταθερό επιτόκιο, πάνω από το 6,20%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_19/07/2008_278260
Μέσα σε δύο μήνες οι ελληνικές τράπεζες εγκατέλειψαν τα φθηνά επιτόκια της πρώτης τριετίας
Ο Σεπτέμβριος προμηνύεται ως ο μήνας των μεγάλων αλλαγών, έτσι ώστε έως το τέλος του χρόνου, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, «τα τιμολόγια σε όλες τις κατηγορίες να έχουν εξορθολογιστεί». Σημειώνεται ότι όλα τα προνομιακά προγράμματα προβλέπουν πλέον και ρήτρα παραμονής, δηλαδή την υποχρέωση του δανειολήπτη, είτε να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ξεκινά από 6 χρόνια και φτάνει μέχρι και τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου) στο συγκεκριμένο προϊόν, είτε να επιστρέψει το ποσό των τόκων που ωφελήθηκε σε περίπτωση που αλλάξει τράπεζα ή προϊόν.
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ
1. Ολα τα προνομιακά προγράμματα προβλέπουν πλέον ρήτρα παραμονής, δηλαδή την υποχρέωση του δανειολήπτη, είτε να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ξεκινά από 6 χρόνια και φτάνει μέχρι και τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου) στο συγκεκριμένο προϊόν, είτε να επιστρέψει το ποσό των τόκων που ωφελήθηκε σε περίπτωση που αλλάξει τράπεζα ή προϊόν.
2. Πάνω από το επίπεδο του 6% αναμένεται να εκτοξευθεί τους προσεχείς μήνες το σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Ηδη τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας -με τη μορφή προσφορών- διαμορφώνονται πλέον από 4,50% έως και 5%.
3. Οι περισσότερες τράπεζες προχώρησαν κάτω από την πίεση που δημιουργεί η κρίση ρευστότητας σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων λίγες ημέρες πριν δοθεί και επισήμως το σήμα ανόδου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
4. Η πορεία των επιτοκίων δείχνει τον διπλασιασμό και των περιθωρίων spread, τα οποία από το επίπεδο της 1 έως και 1,5 μονάδας που βρέθηκαν ένα χρόνο πριν αυξάνονται σταθερά, φθάνοντας τις 2 ή 2,5 μονάδες.
5. Ο ρυθμός δανεισμού των νοικοκυριών υποχώρησε και περιορίστηκε στο 19,3%.
6. Αντίθετα ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων εκτινάχθηκε στο τέλος Μαΐου στα 98,7 δισ. ευρώ (μαζί με τα τιτλοποιηθέντα επιχειρηματικά δάνεια), καταγράφοντας ρυθμό ανόδου της τάξης του 24,5%.
7. Τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό έχει το εμπόριο, με συνολικά υπόλοιπα 25,3 δισ. ευρώ και ακολουθεί η βιομηχανία με συνολικά υπόλοιπα 18,6 δισ. ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου