Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Πληθωρισμός, καταναλωτές και επενδυτές

`Futon Money' Buoys Japan as Inflation Spurs `Buy Now' Mindset
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Bloomberg...Κι είναι ενδιαφέρον καθώς ταιριάζει την οικονομική θεωρία με την οικονομική πράξη:

Glassware and porcelain sales shot up more than 30 percent last month at the downtown Tokyo housewares store Kenji Wako manages. ``People wanted to get a bargain before prices went up,'' he says.
Οι πωλήσεις γυαλικών και πορσελάνης επάνω 30% τον τελευεταίο μήνα στο κεντρικό Τόκυο... "Ψάχνουν για ευκαιρίες πριν οι τιμές ανέβουν".Καλά, τα γυαλικά και οι πορσελάνες μπορεί να είναι καταναλωτική μανία, αλλά η πράξη είναι σωστή:Βλέπεις ότι οι τιμές θα ανέβουν (λόγω πληθωρισμού - προσδοκία ανόδου των τιμών), πας να ψωνίσεις σήμερα ώστε να εκμεταλλευθείς τη διαφορά που θα δημιουργηθεί στο κοντινό (ανάλογα με τις προσδοκίες σου) μέλλον.

a ``buy now'' psychology that seems to be taking hold among consumers as record oil and food costs fuel inflation expectations. Μια "αγοράζω τώρα ψυχολογία" που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές, όταν τα ρεκόρ πετρελαίου και κόστους τροφίμων παράγουν πληθωριστικές προσδοκίες.

Wako, who manages an outlet of Illums Japan Co., says his sales of Iittala Oyj porcelain and glassware jumped after the store advertised a planned June 1 price increase. ...``We've gotten a lot of calls about it, people asking when prices would go up and by how much,'' he says.
Ο Wako που διευθύνει ένα εκπτωτικό κέντρο, λέει ότι οι πωλήσεις πορσελάνης και γυαλικών ανέβηκαν αφού το μαγαζί διαφήμισε μια σχεδιασμένη την 1/6 αύξηση τιμών... "Δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήμα γι' αυτό, ρωτούσαν πότε οι τιμές θα ανέβουν και πόσο", λέει.

Ο καταναλωτής, για την αγορά των καθημερινών του ειδών, δεν βλέπω να έχει άλλα όπλα από τη συνεχή "έρευνα αγοράς"(*), το συνασπισμό έναντι όσων αδικαιολόγητα αυξάνουν τιμές καθώς και την υποκατάσταση των αγαθών/υπηρεσιών που χρησιμοποιεί με άλλα φθηνότερα. Ας εντάξουμε και περιπτώσεις εξοικονόμησης/οικονομίας ενέργειας-καυσίμων.
(*) πως γίνεται να υπάρχουν στον ίδιο δρόμο δύο πρατήρια βενζίνης που να πουλάνε με διαφορά 2-5% δεν μπορώ να το καταλάβω...

Κυβερνητικά μέτρα μην περιμένει κανείς: οι εποχές που τα αγαθά και οι υπηρεσίες ήταν διατιμημένα ώστε να μην ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...
Η παρούσα συγκυρία συνδιάζεται μόνο με αποσπασματικά (μή μόνιμου χαρακτήρα) μέτρα, όπως το επίδομα θέρμανσης...
Εννοείται πως αυτή είναι και η από ΕΕ μεριά σκέψη.

Πάμε να δούμε και τις "κλασσικές" προστασίες έναντι του πληθωρισμού:
- Χρυσός και γενικά πολύτιμα μέταλλα
Στα ύψη που έχουν φτάσει... και έχουμε και τον Θανάση να μας τη βγαίνει!!

- Αγορά ακινήτων
Καλά, ας βγάλουμε έξω την Αμερική όπου οι τιμές πέφτουν...Στην Ελλάδα; ή μήπως οι συνθήκες πλησιάζουν της Αμερικής;

- Επενδυτικά εργαλεία με κάλυψη πληθωρισμού (Inflation-indexed securities)Ίσως η καλύτερη λύση για όποιον διαθέτει μετρητά σήμερα και είναι δυσκοίλιος στην επενδυτική τοποθέτηση

-Χρηματιστηριακώς
Οι μεγάλες εταιρείες (ειδικά τράπεζες-τηλεπικοινωνίες/τεχνολογίας) που έχουν την δυνατότητα να "περνούν" το πληθωρισμό στην τιμή των προϊόντων τους δείχνουν πιο ελκυστικές. Ακόμα, εταιρείες προϊόντων που οι καταναλωτές δεν μπορούν χωρίς αυτά (φάρμακα-είδη πρώτης ανάγκης όπως φαγητό). Ακόμα, εταιρείες που σχετίζονται με μέταλλα.
Η θεωρία λέει ότι στη πρώτη φάση οι μετοχές αντιδρούν αρνητικά στο πληθωρισμό αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποτελούν καλούς αντισταθμιστές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: