Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

"Φρένο" στις μεταφορές στεγαστικών δανείων

«Φρένο» στις μεταφορές στεγαστικών δανείων βάζουν οι τράπεζες. Στις νέες συμβάσεις υπάρχει ρήτρα «απαγόρευσης» μεταφοράς, προκειμένου η τράπεζα να διασφαλίσει ότι μετά την λήξη της σταθερής περιόδου, ο πελάτης δεν θα αναζητήσει καλύτερο επιτόκιο μεταφέροντας την οφειλή του σε άλλη τραπεζική στέγη.
Οι τράπεζες οδηγήθηκαν στην ρήτρα απαγόρευσης μεταφοράς, καθώς το τελευταίο διάστημα, οι μεταφορές στεγαστικών δανείων αποτελούσαν σύνηθες φαινόμενο.
Μάλιστα το 1 στα 5 νέα στεγαστικά δάνεια ήταν από μεταφορά.
Τώρα, όμως «παγώνει» η εναλλακτική λύση για πολλούς δανειολήπτες να πετύχουν χαμηλότερες δόσεις μέσω μεταφοράς του δανείου τους.Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες εξακολουθούν ακόμα και τώρα να προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια για τα πρώτα χρόνια του δανείου. Δηλαδή για μικρές διάρκειες 1-3 έτη ο δανειολήπτης μπορεί να επωφεληθεί από χαμηλά επιτόκια που δεν ξεπερνούν το 3,95%
.Όμως στις νέες συμβάσεις, μετά την λήξη της χαμηλότοκης περιόδου, οι τράπεζες δεσμεύουν τον πελάτη για τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια ακόμη.
Ο λόγος που τις οδήγησε στη νέα πρακτική όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr στελέχη τραπεζών είναι ότι για όσο διάστημα διαρκεί η προσφορά, η τράπεζα δεν έχει κέρδος από το δάνειο (αφού το χορηγεί με επιτόκιο χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ 4% σήμερα), οπότε στην κυμαινόμενη περίοδο επιδιώκει να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, ως κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς λαμβάνουν το euribor τριμήνου (που το τελευταίο διάστημα η διαφορά του έχει φτάσει ακόμα και τη 1 μονάδα σε σχέση με το ΕΚΤ), ενώ αυξημένο είναι και το περιθώριο κέρδους.Παρδείγματος χάριν, δανειολήπτης που πήρε στεγαστικό δάνειο στις αρχές του 2007, το κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο ΕΚΤ + περιθώριο από 0,7 μέχρι 0,9 της μονάδας (δηλαδή 4,7% -4,9% σήμερα)
Ανάλογο δάνειο φέτος έχει ως κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου ενώ το περιθώριο έχει ανέβει στις 1,2 μονάδες (δηλαδή 6,2%).Μάλιστα σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής είτε κατά την περίοδο του προνομιακού σταθερού επιτοκίου, είτε μετά, ο δανειολήπτης μπορεί να κληθεί εκτός από την ποινή πρόωρης εξόφλησης να επιστρέψει και επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στο επιτοκιακό όφελος που είχε. Εάν δεν μπορεί να μεταφέρει την οφειλή του σε άλλη τράπεζα είτε λόγω ρήτρας είτε γιατί δεν τον συμφέρει, μια λύση για να μειωθεί η δόση είναι να ζητήσει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου του, η οποία και γίνεται χωρίς επιβάρυνση.
Οπότε στενεύουν τα περιθώρια για τον δανειολήπτη να προχωρήσει σε μεταφορά της οφειλής του, αφού θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει ότι συνολικά οι όροι του νέου δανείου είναι πιο ελκυστικοί και ότι το επιτόκιο είναι χαμηλότερο, προκειμένου να μειωθεί άμεσα η δόση που πληρώνει.
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=524164&expand=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: