Πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2012 απαιτεί το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1, το οποίο αποτελεί προάγγελο του νέου περιουσιολογίου.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναμένεται να ανοίξει εντός της τρέχουσας εβδομάδος την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή έως και τις 30 Ιουνίου των δηλώσεων από περίπου 6 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους νέους κωδικούς, όπως για τη δήλωση τόκων, μερισμάτων, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ. αλλά και στα ποσά των δαπανών που μειώνουν απευθείας τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος.
Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011, που δηλώθηκαν πέρυσι, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ισχύει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Βέβαια για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις περυσινές δηλώσεις αφορά στην αναγραφή όλων των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που φορολογήθηκαν αυτοτελώς κατά τη διάρκεια του 2012 (τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, REPOS, μερίσματα εταιρειών κ.λπ.) ή απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος (ΕΚΑΣ, επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.). Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η υποχρεωτική αναγραφή των εν λόγω ποσών στη φορολογική δήλωση θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν αυξημένο φόρο δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αφού εάν τα συνολικά τους εισοδήματα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα υπόκεινται και γι’ αυτά τα ποσά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι ακόμη και εάν το ετήσιο πραγματικό εισόδημα που απέκτησαν το 2012 ήταν χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι από φέτος εφαρμόζονται τα ελάχιστα ποσά «τεκμηρίων διαβίωσης» των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.
Δαπάνες και αφορολόγητο
Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από το φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη:
α) Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
β) Οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.
γ) Οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.λπ.
δ) Οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. «Κίνο», «Στοίχημα» κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.
Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου.
Οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου είναι:
Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ.
Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων.
Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κ.λπ.
Δαπάνες σκαφών αναψυχής.
Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.
Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.
Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες, προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Αυξημένο τέλος επιτηδεύματος
Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για όσους πέρυσι άσκησαν ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, αφού θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για όσους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ.
Κωδικός ΔΕΗ και βασικές αλλαγές
Στο νέο έντυπο Ε1 και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 πρέπει να αναγραφεί, φέτος, και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για διευρυμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όλων όσοι δεν πληρώνουν το «χαράτσι», αλλά και για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων από το 2014.
Οι βασικότερες αλλαγές - προσθήκες στο νέο Ε1:
** στον πίνακα 2, πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκαν:
το σημείο 11: Είστε επιτηδευματίες, που φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ;
το σημείο 12: Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1950;
το σημείο 19: Ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%;
** στον πίνακα 4Ε, που αφορά εισοδήματα από ακίνητα, προστέθηκε το σημείο 7: Ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. καθεμιά (περι. 1α, 2α, 3α), αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφάνειας (περ. 1γ, 1δ, 2α)
** στον πίνακα 5 με τα στοιχεία προσδιορισμού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες
** στον πίνακα 8 με τους προκαταβληθέντες - παρακρατηθέντες φόρους προστέθηκε το σημείο 12: Ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011
** στον πίνακα 9 και στα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους και τους βαρύνουν θα πρέπει να αναγραφεί και ο ΑΜΚΑ των παιδιών.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/653704
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου