Με κόλπα και τρικ επιχειρούν πλέον οι κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, έχοντας αντιληφθεί -μετά την πεισματική τους άρνηση να το αποδεχτούν- ότι ο μοναδικός τρόπος για να προσελκύσουν αγοραστές εν μέσω κρίσης είναι να προσφέρουν τις κατοικίες που ανεγείρουν σε λογικό κόστος.
Ωστόσο, ακόμα και την έσχατη αυτή στιγμή, οι εργολάβοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την άμεση πτώση των τιμών και καταφεύγουν σε τρικ ώστε από τη μία πλευρά να καταστήσουν ελκυστικά από οικονομική άποψη τα αδιάθετα ακίνητά τους και από την άλλη να διατηρήσουν άθικτα τα επίπεδα στα οποία σκαρφάλωσαν σταδιακά οι τιμές τα τελευταία χρόνια.
Για να το πετύχουν χρησιμοποιούν δύο κόλπα:
• Κατ' αρχάς, στα ακίνητα που έχουν ήδη κατασκευάσει πωλούν τα τετραγωνικά των ημιυπαίθριων χώρων με "έκπτωση" 30% - 50% σε σχέση με το κόστος των νόμιμων τετραγωνικών μέτρων.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση νεόδμητου διαμερίσματος στο Μαρούσι με επιφάνεια 90 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 20 τετραγωνικά αντιστοιχούν σε ημιυπαίθριο χώρο. Μέχρι πρότινος και με δεδομένο ότι η τιμή του τετραγωνικού διαμορφωνόταν στα 3.300 ευρώ, ο εργολάβος ζητούσε από τον υποψήφιο αγοραστή το ποσό των 297.000 ευρώ (90 τ.μ. προς 3.200 ευρώ). Σήμερα, όμως, το ίδιο διαμέρισμα είναι δυνατόν να πωλείται έναντι 264.000 ευρώ (δηλαδή κατά 33.000 ευρώ ή 11% χαμηλότερα) αν υπολογιστούν ως τιμή των νόμιμων τετραγωνικών τα 3.300 ευρώ και των ημιυπαίθρων τα 1.650 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι θα έπρεπε κανονικά να πωλούνται σε τιμή αρκετά χαμηλότερη έναντι των νόμιμων χτισμένων τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, ωστόσο σταδιακά οι κατασκευαστές… εξισορρόπησαν τις τιμές των ημιυπαίθριων με εκείνες των νόμιμων χώρων της κατοικίας. Μάλιστα, μέσω της τακτικής αυτής οι εργολάβοι εξασφάλιζαν ένα σημαντικό μέρος των κερδών τους.
• Το δεύτερο τρικ των εργολάβων εφαρμόζεται στα ακίνητα που βρίσκονται υπό κατασκευή. Το ενδιαφέρον που δείχνουν πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές για τα μικρότερα σε μέγεθος σπίτια, με προφανή σκοπό να είναι μικρότερο και το κόστος αγοράς τους, έχει κάνει τους εργολάβους να προσαρμόσουν ανάλογα τις νέες τους κατασκευές.
Έτσι, τα διαμερίσματα που χτίζονται στο εξής έχουν εμβαδόν που δεν ξεπερνά τα 90 τετραγωνικά μέτρα έναντι των περίπου 110 - 130 τετραγωνικών μέτρων που αποτελούσε το σύνηθες μέγεθος διαμερισμάτων που κατασκευάζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Με τη μείωση των τετραγωνικών και χωρίς παράλληλα να θιγούν τα υψηλά επίπεδα των τιμών που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δίνεται η εντύπωση ότι τα νεόδμητα διαμερίσματα προσφέρονται πλέον σε σχετικά λογικές τιμές.
Για παράδειγμα, μια κατοικία 90 τ.μ. στο Μαρούσι με τιμή τετραγωνικού 3.300 ευρώ που πωλείται σήμερα έναντι σχεδόν 300.000 ευρώ είναι σαφώς περισσότερο ελκυστική από ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. που πωλείται με την ίδια τιμή τετραγωνικού και στοιχίζει συνολικά 400.000 ευρώ. Επιπλέον, ένα σπίτι με κόστος κάτω των 300.000 ευρώ είναι σίγουρα ευκολότερο να χρηματοδοτηθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και να αποκτηθεί χωρίς να επιβαρυνθεί σημαντικά ο αγοραστής με βάση τα νέα φορολογικά μέτρα.
Χωρίς αντίκρισμα τα κόλπα των εργολάβων;
Πάντως, παρά τις νέες μεθόδους που έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν εσχάτως οι εργολάβοι με στόχο να ενισχύσουν τη ζήτηση και να αυξήσουν τις αισθητά μειωμένες πωλήσεις τους, τα αποτελέσματα -προς το παρόν τουλάχιστον- είναι πενιχρά.
Παράγοντες της κτηματαγοράς, ακόμη και οι ίδιοι οι κατασκευαστές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, εκτιμούν ότι με τα τρικ αυτού του είδους είναι σχεδόν αδύνατον να αναθερμανθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον από τη στιγμή που διατηρείται το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και το ακίνητο εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας για την αύξηση των εσόδων του κράτους.
Ωστόσο, μεσίτες υποστηρίζουν ότι τα ακίνητα που προσφέρονται με ικανοποιητική έκπτωση που ξεπερνά το 20% επί των αρχικών τιμών, έχουν -ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες- αρκετές πιθανότητες να πουληθούν.
"Το πραγματικό ενδιαφέρον για την απόκτηση οικογενειακής στέγης δεν έχει μειωθεί. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί πολίτες που επιθυμούν και παράλληλα έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αγορά ακινήτου. Επειδή όμως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα παραμένουν ακριβά, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνουν και όλες οι πρόσφατες έρευνες, αποφεύγουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση". Αυτό αναφέρει κτηματομεσίτης και σημειώνει ότι μόνο αν υπάρξει ουσιαστική και ειλικρινής μείωση τιμών (και όχι μέσω τρικ) εκ μέρους των κατασκευαστών είναι δυνατόν να αλλάξει το κλίμα στην αγορά ακινήτων.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/574237/Article.aspx
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου