Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Οι ιδιοκτήτες «ξεφορτώνονται» τα φθηνά ακίνητα

Πληθαίνουν σε καθημερινή βάση τα μεταχειρισμένα ακίνητα που διατίθενται σε τιμές ακόμα και κάτω από την αντικειμενική αξία, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους που τα συνοδεύουν. Ετσι, πολλαπλασιάζεται η προσφορά διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, εντείνοντας τις πιέσεις για περαιτέρω μείωση των τιμών. Οπως αναφέρουν μεσιτικά γραφεία, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, ακόμα και κάτω από την αντικειμενική αξία, αρκεί να «ξεφορτωθούν» το ακίνητο που μέχρι πρότινος νοίκιαζαν.
Η τάση αυτή αφορά κυρίως μεγάλης ηλικίας ακίνητα, στο κέντρο της πόλης ή σε συνοικίες με πληθώρα οικονομικών μεταναστών, τα οποία κατά κανόνα δεν ιδιοχρησιμοποιούνται, αλλά διατίθενται προς ενοικίαση. Πρόκειται για γκαρσονιέρες και διαμερίσματα μικρής επιφάνειας, έως 60-70 τ.μ., των οποίων το ύψος του ενοικίου που εισπράττεται δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η είσπραξη των ενοικίων καθίσταται δυσχερής και πολλοί ιδιοκτήτες έχουν λαμβάνειν αρκετούς μήνες ενοικίων, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές. Σήμερα, οι ιδιοκτήτες τους διαπιστώνουν ότι η απόδοση από την ενοικίαση είναι τόσο μικρή, που η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι η πώληση. Κύριος λόγος είναι η επιβολή του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας, που επί της ουσίας τούς στερεί 2-3 ενοίκια τον χρόνο, αλλά και το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο φέτος είναι κατακόρυφα αυξημένο, με αποτέλεσμα να επίκεινται σημαντικά πρόστιμα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αυτό, γιατί τα μειούμενα εισοδήματά τους δεν αρκούν για να καλύψουν τα νέα τεκμήρια.
Ετσι, οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να πωλήσουν ακίνητα τα οποία ενδεχομένως να σχεδίαζαν στο μέλλον να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους αυτή έγκειται στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, ένεκα κρίσης και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των περισσοτέρων στην αγορά στεγαστικής πίστης. Εν ολίγοις, ακόμα κι αν η ζητούμενη τιμή είναι χαμηλή, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αγορά ακινήτου. Ταυτόχρονα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι κερδοσκόποι, που διαφημίζουν στο Διαδίκτυο την πρόθεσή τους να αποκτήσουν οποιοδήποτε ακίνητο (γραφείο, κατοικία, κατάστημα) με την προϋπόθεση ότι η τιμή θα είναι κάτω από την αντικειμενική αξία.
Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, αν το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές υιοθετήσει την πρόταση που έχει τεθεί ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και αφορά την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, η τάση που σήμερα έχει προκύψει αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Σήμερα τα ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την κλίμακα με το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Αν καθιερωθεί αυτοτελής φορολόγηση 20%, οι επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), ιδιοκτήτης με εισόδημα 12.000 ευρώ τον χρόνο, με την αυτοτελή φορολόγηση καλείται να πληρώσει (εκτός από το τέλος ακινήτων και τις λοιπές επιβαρύνσεις στην περιουσία του) φόρο εισοδήματος 2.400 ευρώ, ενώ με την ισχύουσα κλίμακα και το περιορισμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ο φόρος είναι 700 ευρώ. Η πραγματική επιβάρυνση όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση, η οποία διαμορφώνεται σε 55% του φόρου. Ετσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φόρος μαζί με την προκαταβολή φθάνει τις 3.831 ευρώ.
Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης που εισπράττει ενοίκιο 420 ευρώ τον μήνα (5.000 ευρώ τον χρόνο), και που είναι σήμερα αφορολόγητος, καλείται να πληρώσει 1.000 ευρώ και, μαζί με την προκαταβολή, περίπου 1.600 ευρώ φόρο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_16/03/2012_475910

Δεν υπάρχουν σχόλια: