Αύξηση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από 10% έως 25% εκτιμάται ότι θα φέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της θεσμοθέτησης της κάρτας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από τον ερχόμενο Ιούλιο. Με το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταχωρίζονται με online σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ).
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η ένταξη της επιχείρησης στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής (κάρτα εργασίας) από κοινού με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση, σταδιακά από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι το 2013, των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% (εργοδότες και εργαζόμενοι). Το όφελος από τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας για τον εργοδότη θα είναι η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι διπλό:
Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς από την οποία θα έχει αύξηση στο καθαρό εισόδημά του. Περιορισμός της δυνατότητας του ασυνεπούς εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές κ.λπ.
Ενα παράδειγμα: Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ έχει ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούνται από τον εργοδότη 208 ευρώ και επομένως καθαρό εισόδημα προ φόρου 1.092 ευρώ. Εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει το μέτρο της κάρτας εργασίας θα έχει όφελος:
Τον Ιούλιο του 2011, 20,8 ευρώ τον μήνα, δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημά του 1,9% (με μείωση των εισφορών 10%).
Το 2013 το όφελος αντίστοιχα θα είναι 52 ευρώ τον μήνα, δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα 4,8% (με μείωση των εισφορών 25%). Αντίστοιχα για την επιχείρηση το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι:
Τον Ιούλιο του 2011, 36,4 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο.
Το 2013, 91 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο.
Στόχος, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, είναι να περιοριστεί αισθητά η εισφοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση. Να πληρώνουν περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Επισημαίνεται ότι σήμερα η εισφοροδιαφυγή φθάνει περίπου το 30% επί των εσόδων των Ταμείων και οι απώλειες του συστήματος συνολικά ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 9 δισ. ευρώ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4612051
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου