Διόγκωση του αποθέματος απούλητων κατοικιών και σταδιακή μείωση των τιμών προβλέπει για την επόμενη διετία, η εξαμηνιαία έκθεση για την αγορά ακινήτων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η έρευνα αναφέρει ότι οι τιμές είναι υπερεκτιμημένες μεταξύ 10% και 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, να προκύπτει ότι υπάρχει φούσκα ανάλογη με εκείνη του Χρηματιστηρίου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η έκθεση, την οποία συνέταξε το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, περιγράφει με μελανά χρώματα τη σημερινή εικόνα της κτηματαγοράς (μεγάλη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, πτώση πωλήσεων κατά 50%70% το 2009), κάνει λόγο για απόθεμα απούλητων κατοικιών που ενδέχεται να αγγίζει ακόμη και τα 250.000 σπίτια, ενώ προβλέπει για τους επόμενους μήνες ακόμη και πτωχεύσεις οικοδομικών εταιρειών.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προβλέπει ότι η κτηματαγορά θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να ανακάμψει. Κι αυτό, διότι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών που αναμένεται να φέρουν τα μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων νέων σπιτιών τουλάχιστον μέχρι το 2012. «Προφανώς και οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν οι τιμές να αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά, πριν προβούν σε κάποια αγορά», αναφέρει η έρευνα.
Για τη διάρκεια της κρίσης στα ακίνητα, με βάση τη σχετική δημοσκόπηση που έγινε, οι επαγγελματίες του χώρου (μεσίτες, κατασκευαστές) πιστεύουν σε ποσοστό 37% ότι θα διαρκέσει ακόμη έναν χρόνο. Ποσοστό 22% εκτιμά ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ το 12% ότι θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια. Μόλις το 4% των ερωτηθέντων τοποθετεί την έξοδο από την κρίση σε λιγότερο από έξι μήνες και το 25% σε διάστημα 6-12 μηνών. Αθροιστικά δηλαδή, το 71% των ειδικών πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει μεταξύ ενός και τριών ετών.
Τα «χρυσά χρόνια» για την ελληνική κτηματαγορά έχουν περάσει, αναφέρεται στην έρευνα που εντοπίζει την αιτία για τη διάρκεια της κρίσης και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται από τις τράπεζες που έχουν ωστόσο περιορίσει δραματικά τις χρηματοδοτήσεις τους: από 35% που ήταν προ 5ετίας ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, πέρσι έφτασε μόλις στο 4%.
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα, η έρευνα καταγράφει ότι η καθαρή απόδοση του ακινήτου είναι μικρότερη από το επιτόκιο προθεσμιακού λογαριασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου