Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Τι κρύβει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Η κυβέρνηση στόχευσε καλά αυτη τη φορά, ποντάροντας και στο φόβο των Ελλήνων μήπως και χάσουν μέρος από το ακίνητό τους, έστω και παράνομο. Τα έσοδα που προσδοκά από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων υπολογίζονται σε 2,3 δις ευρώ για φέτος και το 2010, με την προϋπόθεση να σπεύσει μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες.
Ωστόσο, αυτό είναι το φανερό σημείο της ρύθμισης. Το είπε ο Γ. Σουφλιάς, το είπε ο Γ. Παπαθανασίου, το λένε όλοι στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για να μειωθούν τα ελλείμματα. Ας αφήσουμε προς το παρόν το γεγονός ότι το να νομιμοποιείς παρανομίες που έγιναν επί 25 χρόνια σε βάρος του περιβάλλοντος είναι ένα απίστευτο πολιτικάντικο παιχνίδι σύγχρονων Μαυρογιαλούρων. Ας αφήσουμε επίσης και το ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν ενώ θα έπρεπε να δοθούν για έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος, πηγαίνουν στον… Πίθο των ελλειμμάτων, στις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Κι ας πάμε στο «κρυφό» σχέδιο που εξυφαίνουν στην κυβέρνηση.
Πριν από μερικές ημέρες ο Γ. Παπαθανασίου σε of the record συζήτηση έλεγε: «Μη νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά τα χρήματα για τους ημιυπαίθριους». Τώρα καταλάβαμε τι σημαίνει. Η τακτοποίηση δεν είναι νομιμοποίηση, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κατεδάφιση ενώ ο παράνομα κλειστός χώρος εντάσσεται και με τη βούλα πλέον της πολιτείας στο ακίνητο. Οποιος πάει να το δηλώσει θα το σώσει αλλά και θα το… χρυσοπληρώσει για πολλά – πολλά χρόνια.
Μόλις κάνει την τακτοποίηση θα πρέπει να αλλάξει και τα τετραγωνικά μέτρα στο συμβόλαιο, στην εφορία, στο δήμο, στη ΔΕΗ κ.λπ. Δηλαδή θα πληρώνει εσαεί χαράτσια για το ΕΤΑΚ, το ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη καθώς και για οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή. Αν θελήσει να το πουλήσει θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο, αφού είναι και περισσότερα τα τετραγωνικά. Και μη νομίζετε ότι είναι λίγα τα λεφτά. Πάνω από 1,5 εκατ. ημιυπαίθριοι βρίσκονται στην παρανομία με μέσο όρο 12-15 τετραγωνικά μέτρα ο καθένας. Φαντάζεστε το τρελό πανηγύρι της εφορίας και των δημόσιων ταμείων και πόσο επιβεβαιώνεται ο Γ. Παπαθανασίου που έβλεπε στη ρύθμιση πολλά μελλοντικά έσοδα.
http://www.antinews.gr/?p=7183

Δεν υπάρχουν σχόλια: