Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ολα τα «κόλπα» της αγοράς ακινήτων

Η μεγάλη οικονομική κρίση λιγόστεψε τους τολμηρούς αγοραστές, αλλά τα 150.000 και πλέον απούλητα σπίτια δεν μπορούν να περιμένουν. Ετσι, οι ιδιοκτήτες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουν, έστω και σε τιμή κόστους ή και χαμηλότερα απ’ αυτό, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές για τα ακίνητα της επαρχίας.

Πακέτα ακινήτων σε χαμηλότερη τιμή αν αγοραστούν όλα μαζί, επιπλωμένα σπίτια σε καλές τιμές, δωρεάν ηλεκτρικά είδη και? πέργκολες, ημιτελείς οικοδομές που πωλούνται σχεδόν στην αντικειμενική αξία, κάλυψη της μεσιτικής ή συμβολαιογραφικής αμοιβής ή ακόμη και του κόστους τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων είναι ορισμένα από τα κόλπα για την αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων.
Πολλά είναι, όμως, τα κόλπα και στην ενοικίαση ακινήτων, κυρίως στην επαγγελματική στέγη όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα χιλιάδες λουκέτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τα βασικά κόλπα που χρησιμοποιούνται στην κτηματαγορά την εποχή του ΔΝΤ είναι:
Πακέτα ακινήτων: Πολλοί κατασκευαστές, στη συντριπτική πλειοψηφία εξοχικών κατοικιών, «πακετάρουν» απούλητα διαμερίσματα και τα πουλάνε χαμηλότερα απ’ ό,τι αν τα έδιναν ένα - ένα. Ειδικά στα μεγάλα παραθεριστικά συγκροτήματα υπάρχουν εντυπωσιακές προσφορές. Για παράδειγμα «πακέτο» 5 διαμερισμάτων, αποτελούμενο από 3 διαμερίσματα στη Λάρισα, 1 διαμέρισμα στην Κοζάνη κι ένα κατάστημα στα Τρίκαλα, συνολικού εμβαδού 550 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, πωλείται ακριβώς στη μισή τιμή, δηλαδή 650.000 ευρώ.
Η ισχύς εν τη ενώσει: Αρκετοί μεσίτες μαζεύουν πολλούς αγοραστές μαζί και τους πείθουν να αγοράσουν όλοι μαζί σε ένα συγκρότημα ή πολυκατοικία με δέλεαρ τις πολύ χαμηλές τιμές, αν το ακίνητο πωληθεί εξ ολοκλήρου.
Επιπλωμένα κι όχι μόνο: Αυξάνονται συνεχώς οι αγγελίες για την ενοικίαση, αλλά και η πώληση επιπλωμένων διαμερισμάτων. Πολλοί ιδιοκτήτες βάζουν ένα κεφάλαιο για την επίπλωση του σπιτιού και αυξάνουν το ενοίκιο. Απευθύνονται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων του εξωτερικού που έρχονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε Ελληνες που έρχονται για μερικούς μήνες στην Αθήνα και θέλουν ένα μέρος για να μείνουν χωρίς να δεσμευτούν, καθώς και σε φοιτητές, αν και πρόκειται κατά κύριο λόγο για φτηνά διαμερίσματα και φτηνή επίπλωση.
Μεγάλα δώρα: Εσχάτως η μόδα είναι να δίνουν δώρο ακόμη και τα ηλεκτρικά είδη της κουζίνας ή ακόμη και έπιπλα μπάνιου. Χαρακτηριστική η περίπτωση μονοκατοικίας στο Ξυλόκαστρο που έχει εκτός από πάρκινγκ και συναγερμό, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας, δορυφορική, ακόμη και πέργκολες. Στις προσφορές του εργολάβου συχνά είναι η πληρωμή των λογαριασμών σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα χτιστά μπάρμπεκιου, οι θωρακισμένες πόρτες, τα ηλεκτρικά στόρια.
Δώρο οι αμοιβές: Σε πολλές περιπτώσεις την αμοιβή 2% του μεσίτη αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο κατασκευαστής, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αγοραστής. Επίσης, εργολάβοι πληρώνουν και τον συμβολαιογράφο. Στα εντυπωσιακά, επίσης, το κτηματομεσιτικό που έδινε δώρο μια τηλεόραση για όποιον αγόραζε ακίνητο με δική του διαμεσολάβηση.
Ημιυπαίθριοι χωρίς κόστος: Για την κατασκευή των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων, των σοφιτών, των αποθηκών ή πιλοτών που έχουν γίνει κανονικά δωμάτια την ευθύνη έχει ο κατασκευαστής. Ο αγοραστής συνήθως δεν έχει δυνατότητα επιλογής διότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφερόμενων ακινήτων έχει κάποια παρανομία. Στο παρελθόν, ακόμη και οι παράνομα κλειστοί χώροι πληρώνονταν σχεδόν όσο το υπόλοιπο σπίτι. Σήμερα, ωστόσο, γίνονται γενναίες εκπτώσεις στην αξία του ημιυπαίθριου ώστε να πέσει και η τελική τιμή. Επίσης, οι εργολάβοι δηλώνουν ότι θα επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος «τακτοποίησης», το οποίο μπορεί να είναι 500 ευρώ, μπορεί όμως και 3.000 ευρώ. Ενδιαφέροντα? ήθη έχει προκαλέσει η κρίση και στην ενοικίαση ακινήτων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:
Ενοικιαστήρια με ρήτρες δολαρίου: Εμφανίστηκαν τελευταία στην ελληνική αγορά συμβόλαια ενοικίασης, διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων με όρους που στόχο έχουν να διασφαλίσουν το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Στο συμβόλαιο, το μηναίο ενοίκιο αναγράφεται και σε ευρώ και δολάρια, ενώ υπάρχει ο όρος ότι σε περίπτωση μεταβολής του επίσημου νομίσματος της χώρας (π.χ. επιστροφή στη δραχμή αν χρεοκοπήσει η χώρα) τότε το μίσθωμα θα υπολογίζεται με βάση την εκάστοτε τρέχουσα ισοτιμία του ελληνικού νομίσματος προς το αμερικανικό δολάριο για τα υπόλοιπα χρόνια της μίσθωσης. Νομικοί χαρακτήρισαν παράνομα τα συμβόλαια και εφιστούν την προσοχή.
Αλλαγή χρήσης: Ισόγεια καταστήματα σε γειτονιές που έχουν απαξιωθεί εμπορικά αλλάζουν χρήση. Πολλά μετατρέπονται σε αποθήκες, ενώ άλλα σε χώρους στάθμευσης και είτε ενοικιάζονται με 100-300 ευρώ το μήνα είτε πωλούνται 20-30 χιλιάδες ευρώ.
Επέκταση χωρίς αύξηση: Εχει γίνει πλέον κοινή πρακτική για τους καλούς ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να μη χάσουν τον αξιόπιστο νοικάρη κάνουν επέκταση συμβολαίου χωρίς ετήσι ες προσαυξήσεις. Επίσης, κάποιοι δε ζητούν ούτε αέρα ή πολλοί φτιάχνουν νέα συμβόλαια μειώνοντας ακόμη και πάνω από 20% τα μισθώματα.
Τα δυσάρεσταΥπάρχουν, όμως, και οι κακές πλευρές της κρίσης που οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις:
1. Κυνήγι κοινοχρήστων: Παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης για εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον τομέα των κοινοχρήστων. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών απευθύνονται στις εταιρείες αυτές, οι οποίες αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα κοινόχρηστα από πολλούς που καθυστερούν συστηματικά.
2. «Ψαλίδι» στο πετρέλαιο: Η φτώχεια φέρνει περικοπές, αλλά μέχρι να γίνονται γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες και ιδιοκτήτες να ζητούν να εξαιρεθούν από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Πρόσφατα, σε πολυκατοικία στην Κυψέλη με οικογένειες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, κατατέθηκαν αιτήματα για αγορά του μισού πετρελαίου θέρμανσης απ’ ό,τι πέρσι.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Βελτίωση του κλίματος, βλέπουν οι μεσίτες
Μικρή αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων με αύξηση των αγοραπωλησιών αλλά ελαφρά υποχώρηση των τιμών, περιμένουν για τους επόμενους μήνες οι κτηματομεσίτες. Η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας που αποτύπωσε τις απόψεις των κτηματομεσιτικών γραφείων, έδειξε ότι υπάρχει μια τάση βελτίωσης της αγοράς, ωστόσο, σχεδόν όλοι (98%) εκτιμούν ότι υπάρχει πλεόνασμα απούλητων ακινήτων.
Πάντως, η αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για το 2011, η μείωση του φόρου μεταβίβασης και η αύξηση των αφορολογήτων που αφορά έμμεσους φόρους στην φορολογία ακίνητων, όπως και σκέψη άρσης του πόθεν έσχες για όσο διαρκεί το Μνημόνιο, δημιουργούν, σύμφωνα με τους μεσίτες ένα καλύτερο κλίμα.
«Εάν παράλληλα με αυτά τα αναζωογονητικά μέτρα συμπεριληφθεί και η μείωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά και κίνητρα σε όσους αποδεδειγμένα επενδύσουν σε αγορά ακινήτων, πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η αρνητική ψυχολογία για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ή κατέχουν ακίνητα. Επίσης, θα αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα, θα μειωθεί η ανεργία σε όσους ασχολούνται με την κτηματαγορά, θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από φόρους και Φ.Π.Α. και θα γλυτώσουν πολλές εταιρείες την πτώχευση», τονίζεται σε ανακοίνωση τη Ομοσπονδίας Μεσιτών Αττικής.
Πάντως, ενώ στην αγορά κατοικίας μπορεί να υπάρξει ελαφρά βελτίωση του κλίματος, «μαύρο» παραμένει το κλίμα στα επαγγελματικά ακίνητα. Γραφεία και καταστήματα βρίσκονται στη δίνη της κρίσης και οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών μίσθωσης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&pubid=73423155

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Λεφτά υπάρχουν update

Ξεκίνησε η λειτουργία του Νέου Παρατηρητηρίου Τιμών (Δοκιμαστική Λειτουργία)

 Να με συγχωράτε, αλλά όταν βλέπω ΑΛΤΕΚ...  [Copyright © 2010 Altec Integration,  Scientific support by ELTRUN, AUEB]

Και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μπορεί να είναι κάτι, μπορεί και τίποτε...


Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι μια φιλότιμη προσπάθεια αλλά το λιγότερο που μπορεί να τη χαρακτηρίσω είναι δύσχρηστη.... αλλά και 5 προϊόντα που έβαλα, δεν βγήκαν...


Σε κάθε περίπτωση, λεφτά υπάρχουν πάντοτε υπάρχουν για ημιπαπαριές..!


Για όποιον νομίζει ότι είμαι σκληρός, ας κάνει το κόπο να δει τι ωραία πράγματα έφτιαξαν οι Κύπριοι, απόλυτα σχετικά με αυτά τα δικά μας, άλλο που και αυτοί έχουν σταματήσει να τα ενημερώνουν από τον Οκτώβριο 2007 - Αρχείο Acrobat Reader 10. Paratiritirio Timon - October 2007.pdf


update

δείτε από τους Κύπριους ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ που έχουν ενημερωθεί μέχρι και εσχάτως

είναι απολαυστικοί καθώς δείχνουν αναλυτικά τιμές για όλους, πχ CARREFOUR ΛΕΩΦ. ΕΛΛΑΔΟΣ,  8020, ΠΑΦΟΣ, ανά πόλη ανά κατάστημα...

δείτε το Αρχείο Excel 37_Παρατηρητήριο φρούτων και φθαρτών 23.09.10.xls και τα ξαναλέμε

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Επαγγέλματα που γνωρίζουν δόξες

Συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα ποδηλάτων, πωλήσεις μέσω Ιντερνετ, ακόμα και επιδιορθώσεις ρούχων, αντέχουν στην κρίση

Των Ιωαννας Φωτιαδη - Γιαννη Eλαφρου - Θαναση Tσιγγανα

Καταστήματα ποδηλάτων και πωλήσεις μέσω Iντερνετ, επιδιορθώσεις ρούχων, συνεργεία αυτοκινήτων, λογιστές αλλά και χειροποίητα ενδύματα, ακόμη και γραφεία συνοικεσίων είναι ορισμένα από τα λίγα επαγγέλματα, που δείχνουν σημεία αντοχής στην κρίση. «Παιδιά» της ανάγκης, παραδοσιακά επαγγέλματα που είχαν ατονήσει ή ορισμένα νέα (παράγωγα των νέων τεχνολογιών) έρχονται να απαντήσουν στα νέα προβλήματα, στην εποχή της βαθιάς ύφεσης, πιεζόμενα και τα ίδια.
Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται προς το ποδήλατο, ίσως επειδή τα μέτρα μάς έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο. «Η αγορά ποδηλάτου ανέβηκε 20% με 25% το τελευταίο διάστημα», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Τσιρίκος, ιδιοκτήτης καταστήματος με ποδήλατα. «Οι πελάτες μας είναι όλων των ηλικιών, όχι μόνο παιδιά. Οι περισσότεροι είναι μεταξύ 25 - 40 ετών, που εγκαταλείπουν Ι. Χ. και παπάκια». Η αγορά του ποδηλάτου δεν αφορά κυρίως τα mountain bikes (όπως παλιότερα), αλλά ποδήλατα πόλης. Βοηθούν και τα πανάκριβα καύσιμα και τέλη.
Νέο κοινόΟι αγορές μέσω Iντερνετ προσελκύουν όλο και περισσότερους καταναλωτές, λόγω των φθηνότερων τιμών και της διανομής στο σπίτι. «Από το 2008 έως το 2009 ο τζίρος διπλασιάστηκε», σημειώνει η κυρία Σοφία Μεϊμάρογλου, υπεύθυνη του greekbooks. gr, ενός διαδικτυακού τόπου αγοράς βιβλίων. «Το 2010 έχουμε επιπλέον αύξηση 20%, με σκαμπανεβάσματα, όμως, λόγω της ψυχολογίας του κόσμου». Κι εδώ το κοινό άλλαξε. Ενώ αρχικά η εταιρεία απευθυνόταν κυρίως σε ομογενείς, οι παραγγελίες τώρα έρχονται κυρίως από το εσωτερικό.
Οι μοδίστρες γνωρίζουν καινούργιες δόξες. «Ο κόσμος προσπαθεί να διατηρήσει τα ρούχα του. Πάνε οι εποχές που αγόραζε τακτικά», λέει στην «Κ» η κ. Σοφία Ψύλλα, που διατηρεί κατάστημα επιδιόρθωσης ρούχων στην Ηλιούπολη. «Ακόμα και κουρτίνες ράβονται πλέον». Η κίνηση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αν και ειδικά τους τελευταίους μήνες η κρίση έχει χτυπήσει ακόμα και τα... μπαλώματα. «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν πληρώνουν ή που αφήνουν εδώ τα ρούχα τους, γιατί δεν έχουν ούτε τα λίγα ευρώ για ένα στρίφωμα».
Κρίση... «καιρός για δύο» σκέφτονται πολλοί και απευθύνονται σε γραφεία συνοικεσίων. «Πολλοί επιταχύνουν τον γάμο», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πάππας, ιδιοκτήτης γραφείου συνοικεσίων. «Την τελευταία διετία παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης κατά 30%», σημειώνει. Το οικονομικό ιεραρχείται υψηλά πλέον, ενώ οι ηλικίες έχουν πέσει. Πολλοί πελάτες –ακόμα και άντρες– δεν έχουν κλείσει τα 30.
Χειροποίητα«Φτιάξ’ το μόνος σου» τώρα και για ρούχα, τσάντες και κοσμήματα. Η κυρία Ιωάννα Ζηκύρη, με κατάστημα χειροποίητων στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό ένα εργαστήριο για τον χειρισμό ραπτομηχανής, την κοπή υφασμάτων, το ράψιμο κουμπιών, τη δημιουργία κοσμημάτων. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. «Γιατί να το πληρώσω πανάκριβα και να μην το κάνω μόνος μου με μεράκι κι αγάπη;», λέει η κ. Ζηκύρη. Η ζήτηση των λογιστών έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, καθώς οι δηλώσεις, ακόμη και μισθωτών, έχουν γίνει δύσκολο σταυρόλεξο. «Ο όγκος εργασίας έχει ανέβει μέχρι και 50% στη διετία και θα ανέβει κι άλλο. Σκεφτείτε μόνο τις αλλαγές του ΦΠΑ ή τον υπολογισμό των αποδείξεων», λέει ο κ. Λουκάς Χριστολουκάς, που διαθέτει λογιστικό γραφείο. «Δουλειά έχουμε, πληρωμές δεν βλέπουμε. Είναι πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια αμοιβών», τονίζει, καθώς το 95% των πελατών του, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, χρωστούν από 100 έως 1.500 ευρώ! Η κρίση είναι πανταχού παρούσα.
Πέτυχαν γιατί είχαν την τεχνογνωσία«Το προηγούμενο διάστημα άνοιξαν πολλά καταστήματα για επιδιόρθωση - μεταποίηση ρούχων και υποδημάτων, ενώ ξαναζωντάνεψαν συνεργεία αυτοκινήτων. Πρόκειται για εργαζόμενους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά όταν οι βιοτεχνίες ή οι αντιπροσωπείες όπου εργάζονταν έκλεισαν ή μείωσαν το προσωπικό τους», λέει στην «Κ» ο κ. Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Μέσα στην πολύ δύσκολη κατάσταση, εργαζόμενοι που είχαν την τεχνογνωσία άνοιξαν μαγαζιά που γενικά πήγαν καλά, καθώς και ο κόσμος αναζητάει πιο φθηνές λύσεις. Υπήρχε κι ένα πρόγραμμα αντίστοιχης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Το 70% των νέων προσπαθειών πρέπει να άντεξε. Φαίνεται έτσι η αξία των δεξιοτήτων», συμπληρώνει ο κ. Καρέλλας.
Ο κ. Γιώργος Παστάπας νιώθει τυχερός. Παραιτήθηκε από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων όπου δούλευε και άνοιξε μαζί με τον συνεταίρο του, Κυριάκο, ένα συνεργείο στην Ανω Νέα Σμύρνη. «Στα μεγάλα μαγαζιά τώρα ετοιμάζονται για απολύσεις, ενώ εμείς δόξα τω Θεώ, πάμε καλά», λέει ο κ. Παστάπας. «Μέχρι και πρόπερσι τα τραπεζικά δάνεια, που δίνονταν αφειδώς διευκόλυναν πολύ την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου», εξηγεί. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Πολλοί έμειναν με τα παλιά τους αυτοκίνητα, που μοιραία «βγάζουν» βλάβες. «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στο να κάνει μεγάλες επιδιορθώσεις, αλλά πληρώνει για να μην του μείνει το αυτοκίνητο», υπογραμμίζει.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100026_10/10/2010_418213 


Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

τα νέα φορολογικά μέτρα - διαβάστε αυτό και όχι τα αποσπάσματα των εφημερίδων

περιέχει οδηγίες για τις αποδείξεις, αφορολόγητα όρια, τόκοι στεγαστικών, νέα τεκμήρια διαβίωσης και πολλά ακόμα θέματα φορολογίας και φορολόγησης...

ΠΟΛ.1135/4.10.2010

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11508

 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αποζημίωση 6.000 ευρώ για μία... σοκολάτα


Αποζημίωση δικαιούνται οι καταναλωτές για τα ελαττωματικά προϊόντα, όχι μόνο γιατί ένα χαλασμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία τους, αλλά γιατί η παραγωγός ή προμηθεύτρια εταιρεία του προϊόντος οφείλει να τους ικανοποιήσει χρηματικά για την ηθική τους βλάβη (ταλαιπωρία, στενοχώρια κ.λπ.).

Με απόφαση του Αρείου Πάγου προμηθεύτρια-εισαγωγέας εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 6.000 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους μιας τριετίας) για ένα «ελαττωματικό» κομμάτι σοκολάτας μέσα στο οποίο βρέθηκαν σκουλήκια. Κατά τον Αρειο Πάγο, για το ακατάλληλο και επικίνδυνο προϊόν πρέπει να «τιμωρηθεί» η παραγωγός ή η προμηθεύτρια εταιρεία, αφού διαψεύδει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σχετικά με το προσδοκώμενο όριο ασφαλείας του προϊόντος.
Κίνδυνος 
Η παραγωγή και διάθεση ελαττωματικού προϊόντος που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών -τονίζει ο Αρειος Πάγος- αποτελεί συμπεριφορά που εξέρχεται από τα όρια της θεμιτής δράσης του παραγωγού ή προμηθευτή και συνεπώς είναι παράνομη.
Ετσι δικαιολογείται η αξίωση χρηματικής ικανοποίησης του καταναλωτή, ακόμα και εάν δεν προκλήθηκε πρόβλημα υγείας, γιατί πρέπει να αποζημιωθεί για την ηθική βλάβη που υπέστη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=65615149

____________________________________

Όποιος θέλει κάτι να ρωτήσει, μη διαστάσει να αφήσει σχόλιο.
Για να το κάνω κατανοητό, συγχωρέστε οι νομομαθείς:
Πας στο δικαστήριο βασικά για δύο λόγους:
1. μήνυση
2. αγωγή
το 1 είναι ποινικό, δηλαδή, απλά τον στέλνεις φυλακή με μόνο όφελος την "ηθική ικανοποίηση" του ότι θα παει μέσα, άντε και θα πληρώσει ένα πρόστιμο στο δημόσιο
το 2 είναι αστικό, τον πας για να εισπράξεις αποζημίωση ΕΣΥ! για ηθική βλάβη, έτσι το λένε! και βέβαια όταν κάνεις αγωγή, φτιάχνεις και ένα κοστολόγιο, πχ το τι σου κόστισε η όλη ιστορία, το οποίο ζητας να σου επιδικάσει το δικαστήριο
["ψυχική οδύνη" έχουμε όταν υπάρχει "ηθική βλάβη" αλλά ο άνθρωπος που την υπέστη έχει χάσει τη ζωή του, οπότε οι συγγενείς ζητούν αποζημίωση για "ψυχική οδύνη" - μόνο τότε το χρησιμοποιούμε]

Η παραπάνω είδηση μας λέει ότι δεν χρειάζεται να πάθουμε κάποια βλαβη στην υγεία μας για να ζητήσουμε αποζημίωση από μια εταιρεία!!! Ζητάμε μόνο και μόνο επειδή χάσαμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτή για τα προϊόντα που αγοράζαμε στο παρελθόν και ανακαλύψαμε ότι έχουν κάποιο πρόβλημα!
Μια περίπτωση τέτοια είναι μια προηγούμενη είδηση που δημοσίευσα τις προάλλες για παιδικά παιχνίδια

Ανώνυμη και προαιρετική η «κάρτα αποδείξεων»

Για την λεγόμενη φοροκάρτα, ο κ. Σπινέλλης είπε ότι αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί ο πολίτης. Είπε πως το μέτρο της κάρτας των αποδείξεων είναι προαιρετικό και πως η κάρτα θα είναι ανώνυμη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Από το 2011 όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια κάρτας, καθιστώντας περιττή τη συλλογή αποδείξεων καθώς θα υπάρξει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Αυτό συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην από κοινού αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και την παροχή ρευστότητας στην αγορά. 
• Συμφώνησαν επίσης για τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Το υπουργείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα κάνοντας διασταυρώσεις για να δει το τζίρο κάθε επιχείρησης. Στην κάρτα, που θα φέρει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η εν λόγω κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=207707

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων

Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Νόμου 3170 / 2003, υπενθυμίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η Αστυνομία.
Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες
-Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών.
-Προκειμένου για πολυκατοικίες επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος.
-Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κλπ.).
-Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ 240 Α’) και οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων
Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
α) Να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του.
β) Να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του.
γ) Να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του.
δ) Να μην τον εγκαταλείπει.
ε) Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό.
στ) Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
Παράλληλα ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο του σε ανθρώπους ή ζώα.
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς
Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των περιπτώσεων β, γ, δ και στ της προηγούμενης παραγράφου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1876222


____________________________


Δυστυχώς δεν γράφει κάτι για τις ακαθαρσίες...

Από σήμερα οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το νέο –μειωμένο έως 20%- Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας τους.
Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος. Δικαιούχοι είναι οι καταναλωτές που ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά το προηγούμενο έτος, φορολογική τους δήλωση.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: Όσοι είναι άτομα με αναπηρία ?67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ?67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα (www.dei.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210 9298000. Από 18/10/2010 η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά

- Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010.

- ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου.

- Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για υποβολή στα ΚΕΠ

Τα παραπάνω και επιπλέον:
- Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο:

- Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9797400 του ΥΠΕΚΑ

- Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9298000 της ΔΕΗ Α.Ε.

- Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

- Στα ΚΕΠ μετά τις 18/10/2010

- Στην ιστοσελίδα http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575 του ΥΠΕΚΑ

- Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1875028

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανάκληση «μαμούθ» προϊόντων της Fisher Price

Σε ανάκληση περίπου 10 εκατ. προϊόντων της Fisher Price προχώρησαν οι Αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά κρίνοντας πως είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.

Σ’ αυτά τα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται μικρά τρίκυκλα ποδήλατα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στα γεννητικά όργανα στην περίπτωση βίαιης ή απότομης κίνησης.

Μεταξύ των υπολοίπων προϊόντων που ανακλήθηκαν είναι ένα παιδικό πάρκο, ψηλά σκαμνάκια για μωρά και αυτοκινητάκια σε ράμπα.

Οι Αρχές στις ΗΠΑ και τον Καναδά λένε ότι τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, από κοψίματα ως και πνιγμό.

«Οι καταναλωτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τα προϊόντα που έχουν ανακληθεί αν δεν δοθεί κάποια άλλη οδηγία», ανακοίνωσε η Επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτικών αγαθών.

Εκτός από τα 7 εκατομμύρια τρίκυκλα (Fisher Price Trikes και Tough Trikes), ανακαλούνται περίπου 950.000 Healthy Care, Easy Clean και Close to Me High Chairs, περίπου 100.000 Fisher-Price Little People Wheelies Stand 'n Play Rampway και περίπου 2.8 εκατομμύρια Baby Playzone Crawl & Cruise Playground, Baby Playzone Crawl & Slide Arcade, Baby Gymnastics Play Wall, Ocean Wonders Kick & Crawl Aquarium, 1-2-3 Tetherball, Bat & Score Goal.

Η μητρική εταιρεία της Fisher-Price, Mattel, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θέλει να διαβεβαιώσει τους γονείς ότι «τα προϊόντα μας είναι επαρκώς ασφαλή».

Η εταιρεία λέει ότι δοκιμάζει τα προϊόντα σε όλα στάδια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και παραγωγής τους και ότι καταγράφει οποιαδήποτε καταγγελία γονέα.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η ανάκληση θα μειώσει τα συνολικά της κέρδη για το 2010 κατά 1 σεντ.


Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=87580