Κυριακή 23 Μαΐου 2010

«Καμπανάκι» ΕΚΠΟΙΖΩ για «νέες παγίδες» από τις τράπεζες

Για νέες παγίδες στους καταναλωτές από τις τράπεζες κάνει λόγο η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής ΕΚΠΟΙΖΩ , ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών το συντομότερο δυνατόν.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση, σημειώνει ότι «οι τράπεζες αφού κερδοσκόπησαν επί σειρά ετών σε βάρος των καταναλωτών (με επιθετικές μορφές πώλησης προϊόντων αντιδεοντολογικές, αθέμιτες και παράνομες), με τοκογλυφικά επιτόκια 14% και 20%, με δανεισμό χωρίς κανέναν κριτήριο και έλεγχο, τώρα επιχειρούν να εγκλωβίσουν για δεύτερη φορά τους καταναλωτές με τις δήθεν προσφορές των νέων ρυθμίσεων, προτείνοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης χρεών από πιστωτικές κάρτες με μείωση του επιτοκίου από 15 και 16 % σε 10% έως 15% ενώ μια άλλη προσφορά είναι η μείωση του επιτοκίου καταναλωτικών δανείων από 12 και 14% σε 5,5% - 6,5% σήμερα (που αύριο όμως, με την αύξηση του euribor, μπορεί να φθάσει και το 7 ή 8%) αλλά και με προσημείωση ακινήτου».

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, με τέτοιες «ρυθμίσεις» το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να εγκλωβιστούν για άλλη μία φορά οι καταναλωτές - δανειολήπτες και να μετατεθεί το πρόβλημα για δύο ή για έξι μήνες.

Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως - χωρίς υπαναχώρηση από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις- στην ψήφιση, του κρίσιμου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης των καταναλωτών, αλλά και του νομοσχεδίου για την προστασία αυτών στις τραπεζικές συναλλαγές εν γένει και να ρυθμίσει την αναστολή των πλειστηριασμών «πάγωμα» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του παρόντος έτους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1819831

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΑΠ: Άκυρες οι πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές

Αισχροκερδείς και άκυρες έκρινε ο Αρειος Πάγος τις πωλήσεις ακινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω εκμετάλλευσης από τον αγοραστή της μεγάλης οικονομικής ανάγκης του πωλητή.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου και μόνο η τιμή πώλησης του ακινήτου κατω από την αντικειμενική του αξία αρκεί για ανατροπή της μεταβίβασης με δικαστική απόφαση.

Αντίστοιχα έκρινε το ανώτατο δικαστήριο και για κάθε άλλου είδους συμφωνία με την οποία κάποιος που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη παραχωρεί σε εκείνον που του χρωστά χρήματα το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/583721/Article.aspx