Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Νέα φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα


Για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου θα απαιτηθούν λιγότερες αποδείξεις

Λιγότερες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μέρος του οποίου θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, θα προβλέπει τη μείωση του ποσοστού των αποδείξεων σε σχέση με όσα αρχικά είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε στους κοινωνικούς εταίρους ότι θα μειωθεί το ποσοστό, αντιλαμβανόμενος πλέον ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν άδικο. Με βάση όσα είχαν ανακοινωθεί, για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ η εφορία δεν απαιτούσε αποδείξεις. Από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα έπρεπε να συγκεντρωθούν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και από 12.000 έως 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λιγότερες αποδείξεις για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου και εξετάζεται η εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας.

Ειδικότερα:

- Για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις.

- Από 6.000 έως 12.000 ευρώ εισόδημα, αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος.

- από 12.001 έως 20.000 ευρώ εισόδημα, αποδείξεις ίσες με το 20% του εισοδήματος.

- Από 20.001 έως 40.000 ευρώ εισόδημα, αποδείξεις ίσες με το 30% τους εισοδήματος.

Με βάση το αρχικό σχέδιο, φορολογούμενος με εισόδημα ύψους 25.000 ευρώ θα έπρεπε να εξασφαλίσει αποδείξεις ύψους 7.500 ευρώ. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ο ίδιος φορολoγούμενος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 4.300 ευρώ.

Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να μαζέψει ο υπάλληλος προκύπτει ως εξής. Για τις πρώτες 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 1.200 ευρώ (12.000x%10%), από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ αποδείξεις ύψους (8.000x20%) 1.600 ευρώ και για το τμήμα από 20.001 έως 25.000 ευρώ, αποδείξεις ύψους 1.500 ευρώ (5.000x30%). Συνολικά αποδείξεις ύψους 4.300 ευρώ.

Φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει πλέον να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 8.800 ευρώ. Με βάση τις προηγούμενες ανακοινώσεις ο ίδιος φορολογούμενος θα έπρεπε να συγκεντρώσει 12.000 ευρώ αποδείξεις για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο.

Κλίμακα εισοδήματος

Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010 θα αφορά όλα τα εισοδήματα, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες κ. λπ. Ουσιαστικά καταργείται η κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που προέβλεπε μικρότερο αφορολόγητο όριο (10.500 ευρώ). Η νέα κλίμακα θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και επτά φορολογικά κλιμάκια.

Ειδικότερα:

- Εισόδημα έως 12.000 ευρώ, συντελεστής 0%.

- Από 12.001 έως 16.000 ευρώ, 18%.

- Από 16.001 έως 22.000 ευρώ, 24%.

- Από 22.001 έως 26.000 ευρώ, 26%.

- Από 26.001 έως 32.000 ευρώ, 32%.

- Από 32.001 έως 40.000 ευρώ, 36%.

- Από 40.001 έως 60.000 ευρώ, 38%.

- Ανω των 60.000 ευρώ, συντελεστής 40%.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση και μάλιστα αναδρομικά από το 2010 όλων των περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης και την ένταξη των εισοδημάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κ. λπ., οι αμοιβές όσων εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. ά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_27/02/2010_392245

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Οριστικοποιήθηκαν τα νέα τεκμήρια

Νέες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης αντικαθιστούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Πλέον, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα και οικιακό προσωπικό θα έχουν το κοστολόγιό τους, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να πέσει κανένας φορολογούμενος, εκτός και αν αποδείξει στην Εφορία ότι μπορεί να συντηρήσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Μέσα στην εβδομάδα θα καταρτιστούν οι πίνακες με τα νέα ελάχιστα κόστη διαβίωσης που θα αφορούν περισσότερους από 5.500.000 φορολογουμένους. Οσοι δηλώνουν εισοδήματα στην Εφορία χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα ελάχιστα κόστη διαβίωσης θα φορολογούνται με τα νέα τεκμήρια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δέσμευση του κ. Παπακωνσταντίνου, από τα νέα τεκμήρια θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους όλες οι αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και να παραδώσουν στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα τελικά τους πορίσματα προκειμένου να οριστικοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του εν λόγω νομοσχεδίου και απομένει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για να γίνουν οι τελευταίες παρεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας ομάδας εργασίας την Παρασκευή δόθηκε εντολή να συσταθεί αρμόδια επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την αναμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι στόχος είναι οι αντικειμενικές αξίες με τη σημερινή τους μορφή να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με θεσμικές αξίες οι οποίες θα προσεγγίσουν τις πραγματικές. Σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αυτή θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά που πραγματοποιούνται αυξήσεις στις νέες θεσμικές αξίες ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κινδυνεύει κάποιος που σήμερα είναι εκτός ΦΜΑΠ να ενταχθεί στο μέλλον.

Με βάση τις προτάσεις που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες επιτροπές για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, κάποιος που διαθέτει πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα πρέπει ετησίως να δηλώνει εισόδημα 6.000 ευρώ (100 τ.μ. Χ 5 ευρώ ελάχιστο κόστος Χ 12 μήνες), ενώ αν διαθέτει και εξοχικό 60 τ.μ. τότε θα προστίθενται στο προηγούμενο ποσό και άλλα 2.160 ευρώ (60 Χ 3 Χ 12 μήνες). Δηλαδή σύνολο για τα δύο ακίνητα 8.160 ευρώ. Αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διαμορφώσει το μηνιαίο ελάχιστο κόστος πρώτης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο σε 5 ευρώ και για τα εξοχικά κατά μέσο όρο σε 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα εξοχικά υπήρχε αρχικώς η σκέψη να μην υπολογίζεται το ελάχιστο κόστος συντήρησης και χρήσης για όλους τους μήνες αλλά μόνο για τρεις. Ωστόσο φαίνεται να επικρατεί η άποψη το ελάχιστο κόστος να αφορά ολόκληρο το έτος και το ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό της πρώτης κατοικίας, δηλαδή να διαμορφωθεί σε 3 ευρώ από 5 ευρώ που είναι για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Θα προστεθούν επίσης αυτά που αφορούν τα αυτοκίνητα του υποχρέου ή της συζύγου του. Έτσι, με βάση την προτεινόμενη κλίμακα που έχουν σχεδιάσει στο υπουργείο Οικονομικών, αν κάποιος διαθέτει όχημα από 1.801 ως 2.000 κυβικά εκατοστά το ελάχιστο κόστος ανέρχεται σε 3.200 ευρώ.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος διαθέτει πρώτη κατοικία 100 τ.μ., εξοχικό 60 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.929 κυβικά εκατοστά, θα πρέπει ετησίως να δηλώνει στην Εφορία τουλάχιστον 11.360 ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25899198

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Για την VODAFONE και τις κρυφές χρεώσεις της

"Μετα απο ακόμα ένα φουσκωμένο λογαριασμό vodafone αποφάσισα να κάνω λεπτομερή έλεγχο του λογαριασμού μου για να διαπιστώσω τι έγινε.
ανακάλυψα κρυφή ενεργοποιήση υπηρεσίας του WELCOME TONE(χρέωση 0,50 λεπτά τον μήνα) χωρίς δική μου άιτηση. χρέωση για κλήσεις που θα έπρεπε να είναι μηδενική η χρέωση καθώς καλυπτόμουν απο τον δωρεάν χρόνο όμιλίας μου και επίσης χρέωση για internet χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απο το κινητό...
σε όλα αυτά προσθέστε το Φ.Π.Α και το τέλος κινητής τηλεφωνίας και μπορείτε να καταλάβετε την έκταση του γεγονότος. και επίσης δεν ήταν η πρώτη φορά. φυσικά θα μου πιστώσουν τα χρήματα απο το "λάθος" τους και θα μου ζητήσουν και συγνώμη... άραγε πόσες φορές και σε πόσους συνδρομητές συμβαίνουν αυτά τα "λάθη"?????"

http://troktiko.blogspot.com/2010/02/vodafone_24.html

_____________________
Δε λέει μπαρούφες, το είδα κι εγώ...
Όλα νομίζω ότι ξεκίνησαν από τότε που σταμάτησε να στέλνει αναλυτικούς λογαριασμούς, εκτός εάν το ζητήσεις ή ενεργοποιήσεις τη δυνατότητα μέσω του site τους.
Παρατήρησα σε κάποιο λογαριασμό ότι είχα χρεωθεί περισσότερο από όσο περίμενα.
Στο επόμενο απλά δε μίλησα όλα τα δωρεάν λεπτά ομιλίας μου και ..περίμενα...
Διαπίστωσα χρεώσεις τηλεφωνημάτων που κανονικά θα έπρεπε να είναι στα δωρεάν λεπτά ομιλίας μου.
Επικοινώνησα και ζήτησα:
1. αναλυτικό λογαριασμό για το μήνα που πέρασε
2. αναλυτικούς λογαριασμούς από 'δω και πέρα

ΔΕΝ μου έχουν στείλει μέχρι σήμερα αναλυτικό λογαριασμό για τον επίμαχο μήνα.
Περιμένω να δω τι θα γίνει στον επόμενο λογαριασμό που εκδίδεται τις επόμενες μέρες.
Θα τους ξανακαλέσω, σκέφτομαι σοβαρά να τους αλλάξω μετά από πολλά χρόνια.

Δεν είναι τα 3-4 ευρά που πληρώνω παραπάνω, είναι η απάτη, η οποία έχει κύριο στόχο να αυξήσει τα δικά τους έσοδα και να μου βγάλει τα λεφτά από τη τσέπη.

Πρακτικές εξαπάτησης



Ληστείες μέσω τηλεφωνικών καταλόγων; Και όμως! Χίλιους κι έναν τρόπους έχει σκαρφιστεί το έγκλημα για να κάνει τη δουλειά του. Τα κόλπα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν κλέφτες, ληστές και διαρρήκτες εκσυγχρονίζονται και εμπλουτίζονται με νέες πρακτικές, καθιστώντας την κατάσταση στη χώρα μας ακόμη πιο ανησυχητική. Μερικές από τις συγκεκριμένες πρακτικές είναι παλαιές, άλλες «καινοτόμες» και, δυστυχώς, ανανεώνονται διαρκώς, αφού οι κακοποιοί δείχνουν τρομερή εφευρετικότητα.

Ενα από τα χαρακτηριστικότερα κόλπα που καταγράφονται όλο και συχνότερα στους δρόμους αφορά τη διάρρηξη με τη χρήση τηλεφωνικού καταλόγου.

Προσφάτως στη Γλυφάδα επίδοξος διαρρήκτης ήλεγξε το ονοματεπώνυμο πολίτη, που αναγράφεται στο κουδούνι της πολυκατοικίας, και στη συνέχεια κάλεσε σε υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου και πήρε τον αριθμό του τηλεφώνου του υποψηφίου θύματος, στο οποίο και τηλεφώνησε. Στην κλήση του ουδείς απάντησε και ο δράστης παραβίασε το σπίτι του και τον έκλεψε. Μια μέθοδος προστασίας από το συγκεκριμένο κόλπο είναι να αιτηθείτε το απόρρητο του τηλεφωνικού σας αριθμού.

Μια άλλη πρακτική που καταγράφεται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η «λιβανέζικη θηλιά». Πριν από λίγους μήνες συνελήφθη σπείρα που παγίδευε ΑΤΜ τραπεζών, μπλοκάροντας την κάρτα ανυποψίαστων πελατών διά της τοποθετήσεως μιας δεύτερης σχισμής στο μηχάνημα. Στη συνέχεια, υποδυόμενοι τους περαστικούς, προθυμοποιούνταν να βοηθήσουν και ζητούσαν από τον πολίτη να πληκτρολογήσει εκ νέου το ΡΙΝ του, το οποίο και απομνημόνευαν. Οταν το θύμα έφευγε άπραγο, οι κακοποιοί αφαιρούσαν τη θηλιά και «άδειαζαν» τον λογαριασμό του. Προς αποφυγή τέτοιας ταλαιπωρίας, να μην προτιμάτε ΑΤΜ τα οποία φέρουν πάνω τους πολλά διακριτικά και να μη λέτε το ΡΙΝ σας σε οποιονδήποτε.

Διαχρονικό είναι το κόλπο των πορτοφολάδων- γνωστό ως η «μέθοδος της ψαλίδας». Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί η μέθοδος του «σκασμένου λάστιχου» η οποία εφαρμόζεται όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα οι δράστες παρακολουθούν άτομα που κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ και καταστρέφουν μία από τις ρόδες των οχημάτων τους. Οταν τα θύματα αντιλαμβάνονται ότι έπαθαν λάστιχο και σταματήσουν το όχημα, οι δράστες τους ακινητοποιούν και τους αρπάζουν τα χρήματα.

Η πλέον διαδεδομένη μορφή εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων, με σταθερή αύξηση στα νότια προάστια, είναι η απόπειρα υφαρπαγής χρημάτων από άτομα που ισχυρίζονται ότι κάποιος κοντινός συγγενής του υποψηφίου θύματος τους οφείλει χρήματα.

Μια άλλη πρακτική που τείνει να μονιμοποιηθεί είναι η απασχόληση του οδηγού από περαστικό, με σκοπό να του αποσπάσει την προσοχή και την ίδια ώρα συνεργός να ανοίξει την πόρτα και να του κλέψει την τσάντα και τον χαρτοφύλακα. Ενα καινούργιο κόλπο των κακοποιών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είναι να προσεγγίζουν πεζούς και, επικαλούμενοι κατεπείγουσα ανάγκη, να τους ζητούν το κινητό τους για να επικοινωνήσουν. Οι δράστες μόλις πάρουν στα χέρια τους τη συσκευή εξαφανίζονται.

Ακόμη τελευταία «μόδα» στα βόρεια προάστια είναι η επίθεση με πέτρες σε οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα σε σουπερμάρκετ. Οι κακοποιοί μόλις δουν γυναίκα να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο πετούν μικρές πέτρες. Μόλις εκείνη αντιδράσει, κάποιος υποδεικνύει την υποτιθέμενη κρυψώνα του «δράστη». Μόλις εκείνη στρέψει το βλέμμα της προς την υποδειχθείσα κατεύθυνση, ο κλέφτης αρπάζει την τσάντα της. Καλό θα ήταν να αγνοείτε τέτοιες οχλήσεις.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Τεκμήρια ανεξαρτήτως εισοδήματος

Για όλους τους φορολογουμένους - Εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι

Τεκμήρια για όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτου πλούτου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης θα λαμβάνεται υπόψη ένα τεκμαρτό ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους αναψυχής, εναέριου μέσου, πισίνας, διδάκτρων, οικιακής βοηθού κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θα εκτιμάται ένα τεκμαρτό εισόδημα ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Στην περίπτωση που το κόστος συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων παραπέμπει σε εισόδημα υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε η εφορία θα λαμβάνει υπόψη το τεκμαρτό και θα υπολογίζει τον φόρο με βάση αυτό. Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι. Για κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν θα υπάρχει «αφορολόγητο» όριο. Ακόμη και για τα πιο μικρά αυτοκίνητα ή ακίνητα θα υπολογίζεται ένα τεκμαρτό εισόδημα με βάση το κόστος συντήρησης. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που καταγράφεται κυρίως μεταξύ των 700.000 ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των μισθωτών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/02/2010_391545

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόνο 5.212 ευρώ, οι τραγουδιστές 11.342 ευρώ, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων 8.154 ευρώ, υδραυλικοί 8.143 ευρώ και ελαιοχρωματιστές 7.711 ευρώ το χρόνο. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τον εντοπισμό των φορολογουμένων που συντηρούν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας και η δεύτερη φάση το πόθεν έσχες, όπου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν με βάση τα δηλούμενα εισοδήματα μπορούσε να αποκτηθούν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, τα τεκμαρτά ποσά θα ξεκινούν από χαμηλή βάση και προφανώς θα αφορούν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Για παράδειγμα για ένα Ι.Χ. 1.200 κυβικών εκατοστών το τεκμήριο συντήρησης θα είναι περίπου 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με τα κυβικά, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και η τιμή του αυτοκινήτου για τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.

Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν τα τεκμήρια και για την κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, για τα σκάφη αναψυχής, για τις πισίνες. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν αφορολόγητα όρια, αλλά ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφώνεται το τεκμαρτό εισόδημα.

Τεκμήριο θα αποτελεί από φέτος και το απασχολούμενο προσωπικό σε μια οικογένεια.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα στα «τεκμήρια διαβίωσης» υπάγονται: Η κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και οι δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 150 τ.μ. Ως τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη το διπλάσιο ποσό του ετησίου τεκμαρτού μισθώματος για ιδιοκατοικούμενη ή μισθούμενη κύρια κατοικία άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και για δευτερεύουσα κατοικία άνω των 150 τ.μ. ή για δευτερεύουσες κατοικίες συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 150 τ.μ.

Τα υπερπολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα: Υπάγονται μόνο τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. που αγοράστηκαν μετά την 1-1-1993 και έχουν εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη από 50.000 ευρώ. Υπάγονται επίσης όσα αγοράστηκαν από την 1-1-2004 και μετά και έχουν εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ. Ο υπολογισμός της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα για τα τέλη ταξινόμησης.

Λαμβάνεται, δηλαδή, υπόψη η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας μειωμένη κατά ποσοστά που κυμαίνονται από 7% έως 80%, ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Τα σκάφη αναψυχής: Εξαιρείται από το τεκμήριο αυτό η δαπάνη διαβίωσης για ένα μόνο σκάφος ολικού μήκους μέχρι 10 μέτρα, το οποίο δεν έχει ναυτολογημένο πλήρωμα. Εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους περισσότερα του ενός τέτοια σκάφη, το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για εκείνο το σκάφος το οποίο βαρύνεται με τη μεγαλύτερη δαπάνη διαβίωσης. Τα ποσά των τεκμηρίων για τα σκάφη αναψυχής μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα.

Το πλήρωμα του σκάφους αναψυχής: Τεκμήριο αποτελεί και η αμοιβή του πληρώματος για σκάφος αναψυχής.

Τα αεροσκάφη: Το τεκμήριο για τους «έχοντες» αεροσκάφος με κοινό κινητήρα καθορίσθηκε στα 65.000 ευρώ για τους πρώτους 150 ίππους. Για κάθε επιπλέον ίππο προσαυξάνεται κατά 500 ευρώ. Για αεροσκάφη τζετ το τεκμήριο ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά λίμπρα ώθησης.

Οι πισίνες: Το τεκμήριο για την πισίνα κυμαίνεται από 11.600 ευρώ έως 46.800 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνειά της και το εάν αυτή βρίσκεται εντός ή εκτός της κατοικίας του φορολογουμένου.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έχει την πλήρη εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφαλαία και εταιρικά μερίδια.

Δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το περιουσιολόγιο θα αποτελεί τη βάση για διεξαγωγή διασταυρώσεων προς επαλήθευση των εισοδημάτων που δηλώνονται από τους φορολογούμενους.

Ηδη είναι σε λειτουργία το τμήμα του περιουσιολογίου στο οποίο έχει καταγραφεί η ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Με το περιουσιολόγιο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να παρακολουθούν συστηματικά όλες τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.

Στόχος είναι αφενός η απλοποίηση στις συναλλαγές των πολιτών με τις φορολογικές αρχές, αφετέρου η δημιουργία ενός περιουσιακού χάρτη ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή σειράς μέτρων, αλλά και ο έλεγχος των δηλούμενων στοιχείων.

Για παράδειγμα, με την καταγραφή όλων το Δημόσιο θα μπορεί να διενεργεί σύνθετες διασταυρώσεις στις ιδιοκτησίες.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να αναθεωρήσει το υπάρχον πλαίσιο διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα. Στους ελέγχους περιλαμβάνονται και αυτοί που γίνονται για πρώτη φορά, όπως η διασταύρωση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας και το μέγεθος των δειγμάτων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά από ελεγκτές και επιθεωρητές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100030_20/02/2010_391481

Η νηστεία κάνει καλό, καθώς είναι κοντά στη μεσογειακή δίαιτα


Η «μεγάλη Σαρακοστή» είναι η πιο γνωστή περίοδος νηστείας στην ελληνική Ορθοδοξία, από ένα σύνολο 180 ημερών διατροφικών «περιορισμών» κατ’ έτος που υπαγορεύει η θρησκεία. Είτε η νηστεία γίνεται για καθαρά θρησκευτικούς λόγους είτε για «αποτοξίνωση» του οργανισμού, ένα είναι σίγουρο: αυτός που θα επιλέξει να νηστέψει –χωρίς να καταφύγει σε υπερβολές– θα βγει ωφελημένος, καθώς οι διατροφικές «επιταγές» της νηστείας έχουν «ομοιότητες» με την ελληνική εκδοχή της μεσογειακής δίαιτας, που αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την προαγωγή της υγείας μέσω διατροφής.

Διατροφικές επιλογές

«Η μεγαλύτερη γκάμα των τροφίμων που επιλέγονται στο πλαίσιο της νηστείας υπάρχουν στη γνωστή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής», επισημαίνει στην «Κ» η διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανόγλειου κ. Αγγελική Τσαρούχη και συνεχίζει: «Η διαφορά είναι ότι σήμερα δεν ακολουθούμε την ελληνική εκδοχή της μεσογειακής δίαιτας, αλλά οδεύουμε προς μια διατροφή δυτικού τύπου. Η υιοθέτηση έστω και κάποιων ημερών νηστείας συνήθως σημαίνει ότι θα καταναλωθούν τρόφιμα που είναι συνιστώμενα και από τη μεσογειακή δίαιτα. Από την άλλη, υπάρχει και ένα κομμάτι άυλου πολιτισμού, που αφορά τη γαστρονομία της χώρας μας, και το οποίο δεν πρέπει να χαθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τσαρούχη έχει προχωρήσει σε μια καταγραφή των διατροφικών επιλογών κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ετσι, με βάση τη «νηστήσιμη» εκδοχή της μεσογειακής δίαιτας, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Το επίμαχο στοιχείο αφορά την πρόσληψη ασβεστίου που συνήθως γίνεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες, οι γαλουχούσες και οι υπερήλικοι θα πρέπει να εκτιμηθούν ατομικά και να καθοριστεί αναλόγως η διατροφή τους. Πάντως, τα τρόφιμα που συνεισφέρουν στην πρόσληψη ασβεστίου πλην των γαλακτοκομικών είναι το μαύρο ψωμί, τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια, το λάχανο και τα μπρόκολα. Λόγω του αποκλεισμού του ελαιόλαδου σε κάποιες από τις ημέρες νηστείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπορέλαια ή ταχίνι. Τα πουλερικά μπορούν να αντικατασταθούν με ψάρι, όταν η νηστεία το επιτρέπει, με θαλασσινά ή με όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρέας και τα αυγά. Ξηροί καρποί με μέλι, παστέλια, δημητριακά με πετιμέζι, κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα ή παρασκευάσματα με αλεύρι και μέλι ή ζάχαρη αποτελούν επιλογή γλυκού στη νηστεία.

«Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει». Ωστόσο, ακόμα και οι χρόνια πάσχοντες δύναται να νηστέψουν υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την κ. Τσαρούχη, τα άτομα με οστεοπενία ή οστεοπόρωση θα πρέπει ακόμα και κατά τη νηστεία να ακολουθήσουν τις ιατρικές οδηγίες σχετικά με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν νηστήσιμα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι (π. χ. ελιές αλμυρές, ταραμοσαλάτα). Μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι στο φαγητό με μυρωδικά, καρυκεύματα και χυμό λεμονιού.

Συνεννόηση με τον γιατρό

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να τηρούν και κατά τη νηστεία σταθερή την ενεργειακή πρόσληψη και την κατανομή των γευμάτων τους, ενώ οφείλουν να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνηθισμένων τροφών με τα νηστήσιμα.

Τα άτομα με καρδιοπάθεια θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τρόφιμα με πολύ αλάτι, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες τροφής που μπορεί να αυξήσουν το σωματικό βάρος. Οι υποδείξεις των ειδικών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, οι ασθενείς να ελέγχουν την πρόσληψη αλατιού, να αποφεύγουν τα τυποποιημένα τρόφιμα και να τηρήσουν τη δίαιτα που έχει οριστεί από τον γιατρό τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100020_20/02/2010_391534

Δηλαδή, η νηστεία είναι ..μεσογειακή διατροφή... ωραίο!!

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Παράνομη η είσπραξη αναλογικού τέλους

Απόφαση - κόλαφο για την είσπραξη αναλογικού τέλους από τα υποθηκοφυλακεία στη διαδικασία εγγραφής προσημείωσης ομολογιακών δανείων εξέδωσε το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο έκρινε ότι η είσπραξη του αναλογικού τέλους είναι παράνομη και το μόνο ποσό που βαρύνει τον εκδότη είναι τα έξοδα εγγραφής των προσημειώσεων.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προσέφυγε η Ανώνυμη Εταιρεία «Μαρούσι Plaza Επενδυτικά Ακίνητα, πρωην Village Roashow Greece» ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του προϊσταμένου του υποθηκοφυλακείου Αμαρουσίου, ο οποίος απαίτησε την καταβολή αναλογικού τέλους προκειμένου να γίνει εγγραφή προσημείωσης για την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 34,6 εκατ. ευρώ. O εκδότης κατέβαλε το αναλογικό τέλος δεδομένου ότι η διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας στην οποία θα έπρεπε να προσφύγει είναι χρονοβόρα και τα δάνεια θα ήταν «στον αερα». Οπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ συνολικά θα έπρεπε να καταβληθούν 200 ευρώ για τα δύο δάνεια, τελικώς κατεβλήθησαν 136.024,70 ευρώ!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ’ αριθμόν 114/2010 απόφαση διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του προϊσταμένου του υποθηκοφυλακείου μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Στην απόφαση αναφέρεται ότι σύμφωνα με το αρ. 14 παρ. 2 του ν. 3156/2003 «η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης υπόκειται μόνο σε πάγια δικαιώματα υποθηκοφυλάκων ποσού 100 ευρώ και όχι στα προβλεπόμενα από τον νόμο 325/1976 αναλογικά δικαιώματα». Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «ο περιορισμός της αμοιβής του υποθηκοφύλακα υπαγορεύεται από το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και δεν είναι αντίθετος προς την αρχή της αναλογικότητας, αφού τελεί σε εύλογη σχέση προς τον σκοπό της διευκόλυνσης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω ομολογιακών δανείων, ενόψει ιδίως του έντονου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε αντίστοιχες δαπάνες».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_18/02/2010_391104


ΙΧ: Τέλη κυκλοφορίας 2 ταχυτήτων το 2011


Τέλη Κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων σε όλα τα αυτοκίνητα θα ισχύσουν για το 2011, τα οποία επιβεβαιώνουν πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της «Η». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η» τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2011 θα είναι διαφορετικά στα ΙΧ, με 1η άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2011 από εκείνα που έχουν ταξινομηθεί παλαιότερα. Παράλληλα επανέρχεται στο προσκήνιο η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης, αλλά και της δεύτερης αύξησης των καυσίμων!

Με 1η άδεια μετά την 1/1/2011
Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά σε αυτοκίνητα με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2011, τα Τέλη Κυκλοφορίας θα υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων των κινητήρων που διαθέτουν με κλιμακωτή χρέωση. Ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμπεριληφθούν και τα ΙΧ που έχουν 1η άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1/1/2008, καθώς τα στοιχεία εκπομπής των ρύπων τους είναι ήδη μηχανογραφημένα.

Πάντως ο τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2011 στα καινούργια αυτοκίνητα είναι απλός με κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν. Ειδικότερα για αυτοκίνητα με κινητήρες που εκπέμπουν έως 100 γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο η χρέωση θα είναι 0,50 λεπτά του ευρώ ανά γραμμάριο που εκπέμπει κάποιο αυτοκίνητο. Για οχήματα με κινητήρες που εκπέμπουν από 101 έως και 150 γρ. ανά χλμ. η χρέωση θα είναι 1 ευρώ ανά γραμμάριο.

Αμέσως μετά τοποθετούνται τα ΙΧ με κινητήρες που εκπέμπουν από 151 έως και 200 γρ. CO2 ανά χλμ. με χρέωση 1,5 ευρώ ανά γραμμάριο. Οσα αυτοκίνητα εκπέμπουν από 201 έως και 250 γρ. CO2 ανά χλμ. θα καταβάλουν 2 ευρώ και τέλος τα ΙΧ με κινητήρες που εκπέμπουν πάνω από 250 γρ. CO2 ανά χλμ. θα πληρώνουν 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο!

Όπως είναι προφανές τα «καθαρά» αυτοκίνητα που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους είναι αρκετά ευνοημένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλουν πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που πλήρωναν με το παλιό σύστημα. (Δείτε τα παραδείγματα παραπλεύρως).

Επαναφορά απόσυρσης
Η κυβέρνηση στο πλαίσιο στήριξης μιας πολύ μεγάλης αγοράς που αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα Δημόσια Ταμεία, εξετάζει την άμεση επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης. Ωστόσο τα οικονομικά κίνητρα της νέας απόσυρσης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες θα κυμαίνονται έως 600 ευρώ, υπάρχει και εισήγηση για 1.000 ευρώ, και θα αφορά μόνο στην αντικατάσταση με κάποιο καινούργιο το οποίο θα έχει χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Ρυπαίνεις - πληρώνεις
Το Honda Jazz με κινητήρα 1.4 λίτρων το οποίο εκπέμπει 123 γρ. CO2 ανά χλμ. με το καθεστώς των Τελών του 2009 θα πλήρωνε 202 ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού για το 2011 ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος θα καταβάλει 123 ευρώ!

Ο ιδιοκτήτης ενός Toyota IQ το οποίο εκπέμπει 99 γρ./χλμ. με το παλιό καθεστώς θα κατέβαλλε 112 ευρώ για το σήμα των Τελών, ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού θα καταβάλει 49,5 ευρώ!

Αντίστοιχα ιδιοκτήτης ενός VW Tiguan με εκπομπές ρύπων 185 γρ./χλμ. με το παλιό καθεστώς θα πλήρωνε 202 ευρώ ενώ με το νέο καθεστώς θα πρέπει να καταβάλει 277,5 ευρώ!

Τι αλλάζει σε αποδείξεις και μερίσματα

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και την απειλή πρόσθετων φόρων για πληθώρα φορολογουμένων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών διορθώνει το μέτρο σύνδεσης του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται κλίμακα με περισσότερους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα προσδιορίζεται με προοδευτικό τρόπο το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων, για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Ο γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δημ. Γεωργακόπουλος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε ότι είναι πιθανόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αναφορικά με τις αποδείξεις και πρόσθεσε «η κλίμακα φορολόγησης πρέπει να είναι κλιμακωτή. Να ξεκινά από το 15% και να φθάνει στο 40% και οι κλίμακες να μην είναι 3, αλλά 7». Μια από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των ομάδων εργασίας για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπει την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών ως εξής:

Το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις παραμένει στα 6.000 ευρώ.

Μέχρι τις 12.000 ευρώ και προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος.

Για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ το ποσοστό αυξάνεται στο 20%.

Για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και ως τα 40.000 ευρώ το ποσοστό παραμένει στο αρχικό 30%.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ προκειμένου να έχει όλο το αφορολόγητο θα έπρεπε με βάση τις αρχικές εξαγγελίες να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ (30.000 Χ 30%) που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του. Με τη νέα πρόταση για τα πρώτα 12.000 απαιτούνται αποδείξεις αξίας 1.200 ευρώ (12.000 Χ 10%) για τα επόμενα 8.000 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 1.600 ευρώ (8.000 Χ 20%) και για τις υπόλοιπες 10.000 μέχρι τις 30.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.000 (10.000 Χ 30%). Συνολικά θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις ύψους 5.800 ευρώ έναντι 9.000 ευρώ αρχικά (ποσοστό 19,8% επί του δηλωθέντος εισοδήματος).

Και δεύτερο σενάριο
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα ακόμη σενάριο, που περιλαμβάνει περισσότερους συντελεστές, ώστε η κλιμάκωση του αφορολογήτου με αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματος να είναι πιο προοδευτική ως εξής:

  • 8% για εισόδημα 7.000 - 12.000 ευρώ
  • 10% για εισόδημα 12.001 - 16.000 ευρώ
  • 12,5% για εισόδημα 16.001 - 22.000
  • 15% για εισόδημα 22.001 - 26.000 ευρώ
  • 17,5% για εισόδημα 26.001 - 32.000
  • 20% για εισόδημα 32.001 - 40.000 ευρώ
  • 25% για εισόδημα 40.001 - 60.000 ευρώ
  • 30% για εισόδημα από 60.001 και άνω

Μερίσματα
Βελτιώσεις σχεδιάζονται και στο τρόπο υπολογισμού της φορολογίας των μερισμάτων. Στη χθεσινή συνεδρίαση ξεκαθαρίστηκε ότι ο συντελεστής παρακράτησης φόρου 40% από τα μερίσματα μετοχών θα συμπεριλαμβάνει και τον εταιρικό φόρο, ο οποίος για τη χρήση του 2010 ανέρχεται σε 24% και θα μειωθεί σταδιακά στο 20% έως το 2014.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25721141

Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε και ποιες όχι

Δείτε και το παραπάνω λινκ, που τις κατονομάζει, είναι ωραίο.
Νομίζω ότι σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε!

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

το νέο σύστημα των αποδείξεων

Η σύνδεση των αποδείξεων με το γενικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ καθώς και η συρρίκνωση και η κατάργηση ορισμένων εκπτώσεων δαπανών σηματοδοτούν επιβολή φόρου για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 16.500 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις και χαμηλότερα. Κι αυτό γιατί οι παραπάνω φορολογούμενοι, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με αποδείξεις και έτσι επί του ποσού των αποδείξεων που τους λείπει για τη κάλυψη του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ θα καταβάλουν φόρο με συντελεστή 10%.

Επιπρόσθετα στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροπρόστιμα οδηγούν και άλλες δύο ρυθμίσεις. Η μία έχει να κάνει με το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος και όχι του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος και η δεύτερη αφορά στη δραστική συρρίκνωση της φοροέκπτωσης για τις αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και διάφορα καταστήματα.

Στον αέρα
Ουσιαστικά με το νέο σύστημα των αποδείξεων παραμένει μετέωρο ζητούμενο για εκατομμύρια νοικοκυριά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν «κεκτημένο». Κι αυτό γιατί η μερική ή ολική διασφάλισή του εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς η κυβέρνηση έθεσε υψηλά τον πήχη για τα απαιτούμενα ποσά των αποδείξεων τουλάχιστον για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ετσι υπολογίζεται ότι 1.700.000 φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν την αναγκαία αξία των αποδείξεων και θα χάσουν μέρος του αφορολόγητου πληρώνοντας το προβλεπόμενο φορολογικό πρόστιμο.

Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα οποία δείχνουν ότι για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών με τις αποδείξεις το κάθε νοικοκυριό ξοδεύει 833 ευρώ τον μήνα ή 9.996 ευρώ τον χρόνο.

Δηλαδή σε κάθε μέλος αντιστοιχούν μηνιαίες δαπάνες 416,5 ή 4.998 ευρώ το χρόνο. Με βάση την κυβερνητική ρύθμιση ότι η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος προκύπτει ότι οι δαπάνες με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής αναλογούν σε ατομικό εισόδημα 16.500 ευρώ (16.500Χ 30%=4.950 ευρώ απαιτούμενη αξία αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου) ή σε οικογενειακό εισόδημα 33.000 ευρώ.

Ετσι οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 16.500 ή νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτούνται και θα πληρώσουν φοροπρόστιμο 10%. Για παράδειγμα, ζευγάρι με συνολικό εισόδημα 40.000 ευρώ, (20.000 + 20.000), θα χρειασθούν σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση αποδείξεις 12.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί για το καθένα χωριστά απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματός του (20.000Χ30%=6.000 ευρώ).

Ωστόσο με βάση τα δεδομένα της Στατιστικής, οι συνολικές τους δαπάνες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο καλάθι των αποδείξεων διαμορφώνονται στα 9.996 ευρώ. Δηλαδή από το όριο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών υπολείπονται 2.004 ευρώ (12.000-9.996) και επί του ποσού αυτού θα καταβληθεί φόρος 10%. Οπότε το συγκεκριμένο ζευγάρι θα πληρώσει φόρο 200,4 ευρώ λόγω μη κάλυψης του αφορολόγητου ορίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Εστω δηλούμενο εισόδημα 40.000 ευρώ και δηλούμενες αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ, όταν η σύζυγος είναι μη εργαζόμενη. Εξ αυτών οι 12.000 ευρώ (40.000χ30%) καλύπτουν 100% το αφορολόγητο. Το υπόλοιπο 20.000-12.000 = 8.000 ευρώ καλύπτει πρόσθετο όφελος ως εξής: 8.000Χ10%=800 ευρώ ως τελική έκπτωση από τον φόρο. Συνολικό όφελος από το αφορολόγητο: 12.000Χ10% = 1.200 ευρώ. Από την έκπτωση από τον φόρο: 8.000Χ10%= 800 ευρώ. Σύνολο 2.000 ευρώ.

Εστω 30.000 ατομικό εισόδημα και δηλούμενες αποδείξεις 8.000 ευρώ. Τα 30.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 30.000χ30% = 9.000 ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο και έχουν προσκομιστεί μόνο 8.000 ευρώ. Αρα τα υπόλοιπα 9.000 - 8.000 = 1.000 ευρώ δεν καλύπτονται από τις αποδείξεις και φορολογούνται με 10%. Δηλαδή, προκύπτει επιβάρυνση στον φόρο της κλίμακας με το ποσό των 100 ευρώ.

Εστω 20.000 ατομικό εισόδημα και δεν προσκομίζονται καθόλου αποδείξεις. Τα 20.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 20.000χ30% = 6.000 ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπλέον με 6.000Χ10% = 600 ευρώ επειδή δεν προσκόμισε καθόλου αποδείξεις.

Η ΠΑΓΙΔΑ
«Ξέχασαν» τον φόρο που παρακρατείται

Ενα ακομη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υψηλά τον πήχη για τα ποσά των αποδείξεων καθιστώντας ανέφικτη τη διασφάλιση του αφορολόγητου ορίου για τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό του 30% υπολογίζεται επί του δηλωθέντος εισοδήματος το οποίο όμως εμπεριέχει και τον παρακρατούμενο φόρο και συνεπώς δεν αντιπροσωπεύει το καθαρό διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα.

Αν λοιπόν αφαιρεθεί ο φόρος, το καθαρό εισόδημα που «μπαίνει στην τσέπη» του φορολογούμενου είναι χαμηλότερο από το δηλωθέν. Οπότε το ποσό των δαπανών με αποδείξεις αντιστοιχεί στο 30%, αλλά σε υψηλότερο ποσοστό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ, ο φόρος που του έχει παρακρατηθεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους ανέρχεται με βάση τη νέα κλίμακα σε 4.450 ευρώ και συνεπώς το καθαρό εισόδημά του διαμορφώνεται σε 25.550 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως υπολογίζει την αξία των αποδείξεων που θα χρειασθεί στο 30% όχι του καθαρού αλλά του δηλωθέντος εισοδήματος, δηλαδή όχι επί του ποσού των 25.550 αλλά επί των 30.000 ευρώ και ζητεί από τον φορολογούμενο αποδείξεις 9.000 ευρώ, ενώ αν ελάμβανε υπόψη το πραγματικό καθαρό εισόδημα των 25.550 ευρώ, θα του ζητούσε λιγότερες (7.765 αντί 9.000 ευρώ) και θα έκανε ευκολότερη τη προσπάθειά του για την κάλυψη του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η αξία των αποδείξεων δεν αντιστοιχεί σε 30% του εισοδήματος αλλά σε πολύ υψηλότερο.

Αντικίνητρα για συλλογή αποδείξεων

Πρόβλημα υπάρχει και με τα κίνητρα για τη συλλογή των αποδείξεων που σε πολλές περιπτώσεις είτε αποδυναμώ­νονται σε σχέση με τα ισχύοντα είτε δεν προσφέρουν «δελεαστικά» κέρδη για τους καταναλωτές. Καταρχάς οι δαπάνες για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και γενικά ελεύθερους επαγγελματίες, ταβέρνες, εστιατόρια, κομμωτήρια και άλλα καταστήματα που με βάση το ισχύον καθεστώς εξέπιπταν από το εισόδημα σε ποσοστό 40% της αξίας τους, τώρα εντάσσονται στο καλάθι των αποδείξεων και η έκπτωση περιορίζεται στο 20% από τον φόρο. Το δεύτερο αφορά στο ότι η φοροέκπτωση του 10% επί του ποσού των αποδείξεων που υπολείπεται μετά την κάλυψη του αφορο­λόγητου ορίου είναι χαμηλότε­ρη από το ΦΠΑ 19% με τον οποίο θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Οι εξαιρέσεις που δυσχεραίνουν την κάλυψη του ορίου

Ακόμη ένας παράγοντας που αποδεικνύει ότι η πλήρης κάλυψη του αφορολόγητου ορίου για πολλούς φορολογούμενους αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» είναι ότι με την αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος των νοικοκυριών πηγαίνει για εξόφληση τόκων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες για κάλυψη του αφορολόγητου, πράγμα που οδηγεί τα νοικοκυριά σε συρρίκνωση των υπόλοιπων δαπανών τους.

Το αφορολόγητο όριο δεν θα καλυφθεί από πολλούς που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και το κλειδί των κρυφών επιβαρύνσεων βρίσκεται στο είδος των αποδείξεων, καθώς εξαιρούνται βασικές και μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.

Επιπρόσθετα άγνωστο παραμένει το πότε θα εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές σε δραστηριότητες και επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται και συνεπώς δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Ειδικότερα από το καλάθι των αποδείξεων εξαιρούνται οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων κ.ά.), οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες σταθερά - κινητά), οι δαπάνες για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.ά.).

Τα υψηλά εισοδήματα
Επίσης δεν αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου οι αποδείξεις για γιατρούς, νοσήλια, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, εισφορές, ενοίκια, τόκους δανείων, αμοιβές δικηγόρων και άλλες οι οποίες εντάσσονται στο καθεστώς των εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο ή από το εισόδημα.

Και ενώ το αφορολόγητο παραμένει μετέωρο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για τα υψηλά είναι διασφαλισμένο, αφού ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ προφανώς δεν έχει κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 12.000 ευρώ και να μπορεί άνετα να φτάσει και το πλαφόν των 15.000, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση φόρου 300 ευρώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10236868

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Αποδείξεις

Η λύση στον πανικό της καταγραφής των αποδείξεων έρχεται από το διαδίκτυο.

Δωρεάν ηλεκτρονικά προγράμματα υπόσχονται να οργανώσουν τις αποδείξεις.

Κάποια από αυτά τα προγράμματα είναι on line (www.taxfriend.gr, www.exoda.gr, Εasy Τax στο www.datacommunications.gr, www.apodeixeis.com.gr), ενώ άλλα μπορούν να εγκατασταθούν στον προσωπικό υπολογιστή του κάθε χρήστη (ΤaxControl και eReceipts.gr) με στόχο την ορθή καταγραφή και τη συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού αφορολόγητου ποσού.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25557141

δεν τα έχω δοκιμάσει - θα προσπαθήσω ώστε να δω και πως λειτουργούν
για μένα βέβαια το εξέλ είναι πιο βατο...
νομίζω ότι τα self finance προϊόντα θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

αποδείξεις εκτός των δαπανών

Μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κλπ, και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κλπ). Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 Ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 Ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετράται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Εάν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο η διαφορά έως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του πιο πάνω ορίου και για αξία αποδείξεων έως 15.000 Ευρώ ατομικού εισοδήματος (30.000 οικογενειακού) εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/5598

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αγορά σπιτιού

Αυτή την περίοδο η αγορά χαρακτηρίζεται ως «αγορά των αγοραστών» που σημαίνει ότι το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις το έχει ο αγοραστής.» Εξηγεί, λοιπόν, ότι επειδή οι αγοραπωλησίες στα ακίνητα γίνονται σχετικά «κρυφά» δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν οι πραγματικές τιμές σε μία περιοχή ακινήτων. «Για να γίνει αυτό καταφεύγει συνήθως κανείς στις τιμές ενοικίασης των σπιτιών της περιοχής. Έτσι, έχει υπολογιστεί ότι αυτήν την εποχή ο πωλητής ζητά συνήθως για το σπίτι που πουλά 350 φορές το ενοίκιο -αν το νοίκιαζε-, ενώ ο αγοραστής θα πρέπει να αντιπροτείνει 250 φορές το ενοίκιο του σπιτιού. Έχουμε δει ότι η συμφωνία συνήθως κλείνει περί τις 250 με 300 φορές το ενοίκιο, άρα είναι κατά κανόνα συμφέρουσα προς τον αγοραστή.» Αυτή η διαδικασία, το «παζάρεμα», ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες.

* Spitogatos.gr: Η δημοφιλέστερη ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων διαθέτει περί τις 150.000 αγγελίες για πώληση ή ενοικίαση ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η αναζήτηση του ακινήτου που σας ενδιαφέρει είναι πολύ χρηστική, καθώς απλά επιλέγετε τις παραμέτρους που έχετε θέσει για το σπίτι των ονείρων σας, κάνετε κλικ στο «Βρες τώρα!» και εμφανίζονται όλες οι πιθανές εναλλακτικές. Μεγάλο πλεονέκτημα της ιστοσελίδας είναι το γεγονός ότι όλες οι αγγελίες διαθέτουν και φωτογραφίες του ακινήτου. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι αγγελίες για πώληση σπιτιών προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από μεσιτικά γραφεία.

* To spiti mou.gr: Αρκετά πλούσια και οργανωμένη και αυτή η ιστοσελίδα λειτουργεί με την λογική της «Γρήγορης Αναζήτησης», επιτρέποντας στον χρήστη να επιλέξει τις παραμέτρους του προκειμένου να προκύψει η πιο κοντινή εναλλακτική. Στο site θα βρείτε ακόμα αγγελίες για ενοικίαση ακινήτων καθώς και για πώληση αξιοποιήσιμης γης.

* Slando: Λιτό και εύχρηστο το slando διαθέτει μικρές αγγελίες για πώληση και ενοικίαση σπιτιών σε όλη την Ελλάδα. Οι καταχωρήσεις εμφανίζονται ανάλογα με την ημερομηνία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα, ενώ πολλές από αυτές διαθέτουν και φωτογραφίες.

* Akinita Online:Θέλετε να αγοράσετε σπίτι ή οικόπεδο; Στο Akinita Online θα βρείτε αγγελίες και για τα δύο, καθώς και για επαγγελματική στέγη. Πολλές από τις αγγελίες έχουν και φωτογραφία του ακινήτου, ενώ μπορείτε και εδώ να χρησιμοποιήσετε το εύχρηστο εργαλείο γρήγορης αναζήτησης. Τέλος, ενδιαφέρον στο site παρουσιάζει ο πίνακας με την μέση τιμής κατοικίας ανά περιοχή, ώστε να έχει ο ενδιαφερόμενος μία εικόνα για το πού κυμαίνονται οι τιμές και τι μεταβολή υπάρχει σε αυτές.

http://www.in2life.gr/home/buy/articles/178262/article.aspx?singlepage=1

Επιστροφή του κτηματόσημου σε δανειολήπτες στεγαστικών

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) καλεί oκτώ μεγάλες εμπορικές τράπεζες να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά που εισέπραξαν από δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ως έξοδα για τη δήλωση των ακινήτων τους. Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα, η επιβάρυνση αυτή -το συνολικό ύψος της οποίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ- κρίνεται ως αδικαιολόγητος πλουτισμός με βάση το άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα. Η σύσταση του ΣτΚ για την επιστροφή των ποσών αφορά μόνο τους καταγγέλλοντες πελάτες. Το τέλος ανά δικαίωμα βάσει της νομοθεσίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο είχε οριστεί στα 35 ευρώ για κάθε ακίνητο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/02/2010_389572

Αδικαιολόγητος πλουτισμός η είσπραξη κτηματόσημου από τις τράπεζες
Μάλιστα, σύμφωνα, με το σχετικό πόρισμά του, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα, η επιβάρυνση αυτή -το συνολικό ύψος της οποίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ- κρίνεται ως αδικαιολόγητος πλουτισμός με βάση το άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα. Επιπλέον, τίθεται και ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας περί της ενημέρωσης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα για τους όρους που διέπουν τις συναλλαγές τους, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες επέβαλαν την επίμαχη χρέωση χωρίς να αποστείλουν καμιά ενημέρωση στους δανειολήπτες. Η σύσταση του ΣτΚ για την επιστροφή των ποσών αφορά μόνο τους καταγγέλλοντες πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ανά δικαίωμα βάσει της νομοθεσίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο ορίστηκε στα 35 ευρώ για το ακίνητο, ενώ σε περίπτωση για παράδειγμα ύπαρξης και αποθήκης το τέλος ορίστηκε στα 25 ευρώ. Μάλιστα, οι κάτοχοι ακινήτων οι οποίοι είχαν λάβει για την αγορά αυτών στεγαστικά δάνεια επιβαρύνθηκαν στις περισσότερες των περιπτώσεων διπλά με το τέλος αυτό, καταβάλλοντάς το μια φορά όταν υπέβαλαν τη δήλωση στα κτηματολογικά γραφεία, ενώ στη συνέχεια είδαν να έχει παρακρατηθεί το ποσό αυτό και από το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο είχαν πάρει το δάνειο. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν προσημειωμένα.

Οπως υπογραμμίζει ο ΣτΚ «οι εν λόγω χρεώσεις θα πρέπει να επιβαρύνουν τις τράπεζες διότι διενεργούνται προς εξασφάλιση αποκλειστικά δικών τους δικαιωμάτων βάσει της νομοθεσίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο και αποτελούν έξοδα που αφορούν τους δικαιούχους των εγγραπτέων δικαιωμάτων, εν προκειμένω τις τράπεζες και όχι τους καταναλωτές». Και προσθέτει ότι «οι καταγγέλλοντες δικαιούνται να αναζητήσουν τα ποσά που αχρεωστήτως κατέβαλαν με τις αυθαίρετες αυξήσεις των εν λόγω εξόδων (τέλη κτηματογράφησης και έξοδα δικηγόρων) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 904 του Αστικού Κώδικα».

Στην υπόθεση τίθεται και ζήτημα διαφάνειας στις τραπεζικές συναλλαγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣτΚ οι δανειολήπτες ουδέποτε ενημερώθηκαν προσυμβατικά επαρκώς για το έξοδο και απλώς έλαβαν ένα ενημερωτικό σημείωμα ξαφνικά από την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα ότι θα χρεωθούν με τα σχετικά έξοδα.

Μία, μάλιστα, από τις καταγγελλόμενες τράπεζες δεν απέστειλε καν αυτό το ενημερωτικό σημείωμα και οι δανειολήπτες είδαν ξαφνικά τη χρέωση αυτή στον λογαριασμό τους. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣτΚ «η εν λόγω συμπεριφορά της τράπεζας έθεσε σε κίνδυνο τους ανυποψίαστους δανειολήπτες να χρεωθούν με τόκους υπερημερίας για τη μερικώς ανεξόφλητη δόση τους, μέρος της οποίας παρακρατήθηκε από την τράπεζα για την κάλυψη των σχετικών εξόδων της». Η μη επαρκής ενημέρωση αντίκειται στις διατάξεις του νόμου 2251/1994 περί προστασίας καταναλωτή στην Πράξη Διοικητή της ΤτΕ 2501/2002 η οποία περιλαμβάνει την υποχρέωση ενημέρωσης του πελάτη από την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα μόνο των τραπεζών προσανατολίζεται στο να αποδεχθεί τον εξώδικο συμβιβασμό με καταγγέλλοντες πελάτες και να επιστρέψει τα ποσά. Η αδιάλλακτη, ωστόσο, στάση των υπολοίπων προβληματίζει και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία μελετά το ενδεχόμενο να επιληφθεί του θέματος στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100027_05/02/2010_389569

Ύφεση διετίας στα ακίνητα

Διόγκωση του αποθέματος απούλητων κατοικιών και σταδιακή μείωση των τιμών προβλέπει για την επόμενη διετία, η εξαμηνιαία έκθεση για την αγορά ακινήτων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η έρευνα αναφέρει ότι οι τιμές είναι υπερεκτιμημένες μεταξύ 10% και 30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, να προκύπτει ότι υπάρχει φούσκα ανάλογη με εκείνη του Χρηματιστηρίου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, περιγράφει με μελανά χρώματα τη σημερινή εικόνα της κτηματαγοράς (μεγάλη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, πτώση πωλήσεων κατά 50%70% το 2009), κάνει λόγο για απόθεμα απούλητων κατοικιών που ενδέχεται να αγγίζει ακόμη και τα 250.000 σπίτια, ενώ προβλέπει για τους επόμενους μήνες ακόμη και πτωχεύσεις οικοδομικών εταιρειών.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προβλέπει ότι η κτηματαγορά θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να ανακάμψει. Κι αυτό, διότι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών που αναμένεται να φέρουν τα μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων νέων σπιτιών τουλάχιστον μέχρι το 2012. «Προφανώς και οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν οι τιμές να αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά, πριν προβούν σε κάποια αγορά», αναφέρει η έρευνα.

Για τη διάρκεια της κρίσης στα ακίνητα, με βάση τη σχετική δημοσκόπηση που έγινε, οι επαγγελματίες του χώρου (μεσίτες, κατασκευαστές) πιστεύουν σε ποσοστό 37% ότι θα διαρκέσει ακόμη έναν χρόνο. Ποσοστό 22% εκτιμά ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ το 12% ότι θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια. Μόλις το 4% των ερωτηθέντων τοποθετεί την έξοδο από την κρίση σε λιγότερο από έξι μήνες και το 25% σε διάστημα 6-12 μηνών. Αθροιστικά δηλαδή, το 71% των ειδικών πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει μεταξύ ενός και τριών ετών.

Τα «χρυσά χρόνια» για την ελληνική κτηματαγορά έχουν περάσει, αναφέρεται στην έρευνα που εντοπίζει την αιτία για τη διάρκεια της κρίσης και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται από τις τράπεζες που έχουν ωστόσο περιορίσει δραματικά τις χρηματοδοτήσεις τους: από 35% που ήταν προ 5ετίας ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, πέρσι έφτασε μόλις στο 4%.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα, η έρευνα καταγράφει ότι η καθαρή απόδοση του ακινήτου είναι μικρότερη από το επιτόκιο προθεσμιακού λογαριασμού.

Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Με βιβλία η φορολογία των επαγγελματιών

Αλλάζουν όλα στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Επειτα από δεκαετίες τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων κατ΄ επέκταση των φόρων για χιλιάδες επαγγελματίες (μηχανικούς, ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών, βυτιοφόρων, πωλητές λαϊκών αγορών, περιπτερούχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κτλ.) αλλάζει το τοπίο και όλοι θα πληρώνουν φόρο με βάση τα βιβλία που θα υποχρεωθούν να τηρούν.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους ελέγχους. Επειτα από πέντε χρόνια «φορολογικής ασυλίας» που απόλαυσαν 400.000 και πλέον επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κλείνοντας κάθε χρόνο τα βιβλία τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία η οποία οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εσόδων.

Και εδώ θα εφαρμόσει νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος αποκλειστικά με τα βιβλία ενώ κατά τον έλεγχο θα λαμβάνει υπ΄ όψιν και την περιουσιακή κατάσταση των επαγγελματιών που θα πιαστούν στο «δίχτυ» των ελέγχων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή νέου σύγχρονου συστήματος φορολογίας (στα πρότυπα των χωρών της ευρωζώνης), το οποίο δεν θα αφήνει στο φορολογικό απυρόβλητο κανέναν και κυρίως εκείνους που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, παρ΄ ότι διατηρούν πολυτελέστατα γραφεία και καταστήματα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=313435&dt=04/02/2010