Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ελαιοσυλλέκτης «λύνει» τα χέρια του αγρότη

«Επανάσταση» στη γεωργία φέρνει το νέο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς που εισάγεται πλέον από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων του κ. Παύλου Ι. Κοντέλλη και διανοίγει νέες προοπτικές για την τόνωση της αγοράς γεωργικών προϊόντων.

Μείωση του κόστους

«Με τον ελαιοσυλλέκτη πραγματικά λύνονται τα χέρια του αγρότη», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σάββας Μπαλουκτσής, διευθυντής στο τμήμα γεωργικών μηχανημάτων στην εταιρεία. Η συγκομιδή της ελιάς, «χαρακτηριστικού» προϊόντος της χώρας μας, απορροφά το 50% του συνολικού κόστους της ελαιοπαραγωγής. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία ακόμα χρησιμοποιούνται απαρχαιωμένες μέθοδοι και επιστρατεύονται επιπλέον εργατικά χέρια. «Υπολογίζεται ότι η συγκομιδή του καρπού της ελιάς κοστίζει περίπου 2,20 ευρώ την ώρα, ενώ με τη χρήση του μηχανήματος το κόστος μειώνεται στο 1,50 ευρώ την ώρα», υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Κοντέλλης, αντιπρόεδρος της επιχείρησης. Το μηχάνημα, που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο εξωτερικό, έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει όλο τον χρόνο: από το προκλάδεμα μέχρι και τη συγκομιδή της ελιάς. Ο ελαιοσυλλέκτης αγκαλιάζει το φυτό χωρίς να σπάει τα κλαδιά του, διατηρώντας σταθερή ταχύτητα ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εδάφους. Ακόμη, η μηχανή επιταχύνει τη διαδικασία καθώς διαθέτει διαχωριστή, με αποτέλεσμα στο τέλος ο καρπός να είναι απαλλαγμένος από κλαδιά και σκόνη.

«Ο χειρισμός είναι εύκολος, μοιάζει με GPS», σημειώνει ο κ. Μπαλουκτσής, «ωστόσο ο χειριστής είναι καλό να εκπαιδευτεί». Με το ίδιο μηχάνημα, που κοστίζει 200- 220.000 ευρώ, μπορεί να γίνει και συγκομιδή σταφυλιού κατόπιν απλών τροποποιήσεων. «Οι αγρότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ακόμα και όσοι απασχολούνται στα καπνά δηλώνουν έτοιμοι να αλλάξουν καλλιέργεια». Η εισαγωγική εταιρεία αναλαμβάνει μέσω αντιπροσώπων της το service των μηχανών.

«Με ένα τέτοιο μηχάνημα ξεκινούμε πλέον την υπερεντατική καλλιέργεια της ελιάς, που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία», επισημαίνει ο κ. Μπαλουκτσής. «Ετσι το ελληνικό λάδι θα γίνει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και το εισόδημα του αγρότη θα αυξηθεί».

Γραμμική καλλιέργεια

Προκειμένου να αποσβέσουν οι αγρότες το 100% των δυνατοτήτων που παρέχει η μηχανή, καλούνται να εφαρμόσουν γραμμική καλλιέργεια και να καλλιεργούν ποικιλίες που απαιτούν μηχανική συγκομιδή, όπως η κορωνέικη, η αμπερκουΐνα και η αμπορζάνα. «Το ερώτημα είναι αν μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα παραδοσιακό ή ένα εθνικό προϊόν», καταλήγει ο κ. Κοντέλλης. «Με τον ελαιοσυλλέκτη η ελληνική ελιά θα αντιμετωπίσει ισότιμα τους ανταγωνιστές της».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100050_09/01/2010_386105

3 σχόλια:

ange-ta είπε...

Θέλω απο καιρό να κάνω μια ανάρτηση για την τεχνολογική ανεργία.

ange-ta είπε...

καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία.

geokalp είπε...

καλη χρονιά ange-ta!!